خواص ذوب داده شده در مدل وون در واقع برای نرمال-پارافین ها بود ، اما برای کل کسر شبه جزء استفاده می شود. در این اصلاح، تمایز بین اجزاء شکل دهنده و غیر تشکیل دهنده واکس، وجود خواهد داشت. خواص ذوب تنها به اجزای تشکیل دهنده واکس تعلق گرفتند. اجزاء غیر واکسی موجود در فاز جامد نخواهد بود و تنها مشارکت آن ها در فاز مایع خواهد بود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
حضور متان و هپتان (C1-C7) در فاز واکس نادر است. اگر آنها وجود داشته باشند، اغلب چنین می توان بحث کرد که در طول آزمایشات این اجزاء در فاز جامد واکس به دام افتاده و در فاز موم به صورت جامد در واقع وجود ندارند. بنابراین، فرض بر این است که تنها اجزای C7+ می تواند به شکل واکس در آیند.
۶-۶-۱- مفروضات مدل اصلاح شده
-
- فاز جامد یک محلول واحد و همگن است که در حالت تعادل با محلول مایع است.
-
- فاز جامد فرض می شود که غیر ایده آل است.
-
- فقط اجزای C7+ می تواند تشکیل واکس دهند.
-
- فقط بخشی از یک جزءفرضی به طور بالقوه می تواند به فاز واکس وارد شود.
-
- تغییر ظرفیت گرمای ذوب فرض بر این می شود که ناچیز است.
-
- نسبت تعادل، KiSL نسبت بین کسر مول از جزء i در فاز جامد و فاز مایع، فرض بر این است برای قسمت های غیر واکسی صفر باشد
۶-۶-۲- مدل اصلاح شده وون
با توجه به مدل وون اصلاح شده، کسر مول جزء تشکیل دهنده بالقوه واکس، ZiS، از یک شبه جزء i، با داشتن کل کسر مولی Ziold، به این صورت داده شده:.
(۶-۵۰) |
که در آن Mi وزن مولکولی جزء فرضی i، ρi چگالی همان جز در حالت استاندارد، و ρip چگال نرمال پارافین با وزن مولکولی Mi در فشار اتمسفریک و دمای ۱۵ درجه سانتی گراد می باشد و از رابطه زیر بدست می آید
(۶-۵۱)
و جزء غیر واکسی با بهره گرفتن از رابطه زیر محاسبه می شود
(۶-۵۲) zino-s=ziold - zis
بخش غیر واکسی هنگامی که فاز جامد در دست بررسی است وارد محاسبات نمی شود،
اما قسمت تشکیل دهنده واکس در همه محاسبات مربوط به فاز مایع، به عنوان یک جزء که به طور بالقوه ممکن است به فاز واکس وارد شود، حضور دارد.
معیار ترمودینامیکی نیز مانند مدل وون است، که در تعادل با فوگاسیته جزء در فاز جامد (فاز واکسی) است و باید برابر با فوگاسیته همان جزء در فاز مایع (فاز نفت) باشد. بنابراین ،
(۶-۵۳) fil = fis
که در آن fil فوگاسیته ی جزء i در فاز مایع مخلوط و fis فوگاسیته ی همان جزء در فاز جامد می باشد.
فوگاسیته ی فاز مایع در مخلوط به شکل زیر نمایش داده می شود
(۶-۵۴) fil = γil xi fiol
که در آن γil ضریب فعالیت جزء در فاز مایع بوده، xi جزء مولی درون فاز مایع و fiol فوگاسیته در فاز مایع می باشد. که می تواند به عنوان فوگاسیته در حالت خالص نیز تعبیر گردد.
فوگاسیته ی فاز جامد نیز به شکل زیر ارائه می شود
(۶-۵۵) fis= γis si fios
که در آن γis ضریب فعالیت جزء در فاز مایع بوده، xi جزء مولی درون فاز جامد و fios فوگاسیته در فاز جامد در حالت استاندارد می باشد. که می تواند به عنوان فوگاسیته در حالت خالص نیز تعبیر گردد.
از تساوی دو رابطه گفته شده داریم
(۶-۵۶) γil xi fiol= γis si fios
و با توجه به تعریف K-value داریم
(۶-۵۷) Kisl= si/xi= γil fiol/ γis fios
مانند آنچه در قبل توضیح داده شد، نسبت fiol به fios به صورت زیر نمایش داده می شود