- اشعۀ ایکس
- [۴]CT
- رادیولوژی پروجکشنی
- بازتاب، شکست
- فراصوت
- آندوسکوپی
- فوتوگرافی
- ویدیوگرافی
ب- چشمه درون بدن :
- برانگیختگی بیرونی:
- رزونانس مغناطیسی هستهای
- بیولومینسانس[۵]
- ردیابی داخلی:
- سینوگرافی[۶] تک فوتون
- Planar
- SPECT
- مقطع نگاری گسیلی پوزیترون
- چشمۀ طبیعی:
- دمانگاری
- ECG map، EEG
۱-۱-۱: مقطع نگاری کامپیوتری با پرتوی تابشی:
مقطع نگاری کامپیوتری پرتوی تابشی،گرفتن تصاویری سه بعدی از توزیع اکتیویتۀ رادیوداروی داده شده به بیمار در یک محیط زنده را ممکن میسازد. مقطع نگاری کامپیوتری را میتوان به دو گروه عمده تقسیم نمود:
- مقطع نگاری کامپیوتری با تابش پوزیترون ([۷]PET)
- مقطع نگاری کامپیوتری با تابش فوتون منفرد([۸]SPECT)
۱-۱-۱-۱: PET:
مبنای ردیابی در این روش ردیابی پوزیترون است و معمولاً از مواد پرتوزا که پرتو بتا مثبت از خود گسیل مینمایند ، بهره میبرند. پوزیترون در بدن نابود می شود. در اثر پدیده نابودی زوج، دو فوتون با انرژی ۵۱۱ کیلوالکترونولت تولید میشوند و در خلاف جهت با زاویه ۱۸۰ درجه نسبت به یکدیگر شروع به حرکت مینمایند. این دو فوتون با دوربینهای PET آشکارشده و محل تولید آنها نقطهیابی میگردد. در این دوربینهای PET از دوربینهای گاما استفاده می شود. در این روش، جمعآوری در ۳۶۰ درجه انجام میپذیرد. سر دوربین PET حلقهای قرار دارد که حول محور عمودی بیمار قرار گرفتهاست. در این سیستم از کلیماتورهای الکتریکی بهمنظور آشکارسازی همزمان دو فوتون استفاده شده است که به آن موازیسازی الکتریکی گفته می شود.
رادیوداروهای بیشماری در PET استفاده میشوند، اما استفاده از ۸۲Rb-RbCl در تصویربرداری خونرسانی قلب و استفاده از ۱۸F-fluoro deoxy glucose در تصویربرداری از مغز، قلب و انواع مختلف سرطان متدوالتر است.
۱-۱-۱-۲ SPECT:
استفاده از SPECT جهت تصویربرداری ، متداول است. در تصویربرداری با CT و ام.آر.آی گسترۀ حساسیت آشکارسازی برای غلظتهایی در حد میلیمولار میباشد درحالیکه در مورد PET دقت در حد غلظتهای پیکومولار یعنی برابر دقت CT و ام.آر.آی میباشد. همچنین در تصویربرداری با CT و ام.آر.آی کنتراست با اختلاف چگالی بافت و حجم آب تعیین می شود اما در PETو SPECT کنتراست با تعیین مولکول معین که با یکی از ایزوتوپهای رادیواکتیو یکی از عناصر سازندۀ آن مولکول نشانه گذاری شدهاست، حاصل می شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در تصویربرداریهای SPECT مانند PET، از تکنیک ردیابی استفاده می شود. در این تکنیک، رادیونوکلئیدهای تزریقشده در بدن پرتودهی مینمایند. اشعههای گسیلشده بوسیله دستگاههای آشکارساز، گرفته و آشکار میشوند و سپس مورد آنالیز قرار میگیرند. دوربینهای تصویربرداری SPECT به دوربینهای گاما معروفند. این دوربینها، با چرخش در گستره ۱۸۰ تا ۳۶۰ درجه حول بدن بیمار، تصاویر استاتیک از بدن تولید مینمایند .
۱-۱-۱-۲-۱دوربین گاما:
اولین دوربین گاما در سال ۱۹۶۴توسط انگر[۹] ساختهشد. دوربینها یا همان آشکارسازها انواع مختلفی دارند که از آن جمله میتوان به آشکارسازهای سوسوزن، آشکارسازهای نیمه هادی، آشکارسازهای گازی اشارهنمود. آشکارسازهای گازی اولین آشکارسازهایی بودند که برای آشکارسازی ذرات باردار مورد استفاده قرارگرفتند. این آشکارسازها یک مشکل اساسی داشتند و آن این بود که برای آشکارسازی نیاز به فضای زیادی داشتند، ازینرو بررسی ذراتی با انرژی بالا در آن زمان امکان پذیر نبود. با پیشرفت علم و کشف آشکارسازهای جامد ( آشکارسازهای با چگالی بالا)، این مشکل رفعگردید. آشکارساز های جامد باید دو ویژگی متناقض زیر را دارا میبودند :
۱.تحمل میدانهای الکتریکی قوی توسط ماده آشکارساز و عبور ندادن جریان.
- عبور آسان الکترونها از ماده آشکارساز.
این دو ویژگی متناقض دانشمندان را به استفاده از مواد نیمهرسانا در آشکارساز سوق داد. اما مواد نیمهرسانا در آن زمان دردسترس نبود و این امر منجربه اختراع آشکارسازهای سوسوزن گردید. دوربینهای گاما، معمولاً آشکارسازهای سوسوزن هستند. در ادامه، انواع این نوع آشکارسازها و عمللکرد آنها بیان شدهاست.