۵-۲- خلاصه پژوهش
هدف از این تحقیق مصرف دو هفته مکمل ال-کارنیتین براسترس اکسیداتیو ناشی از فعالیت هوازی شدید بود. بیست و یک نفر داوطلب مرد با میانگین سنی ۰۵/۱±۱/۲۲ سال در این مطالعه شرکت نمودند. برخی از ویژگی های توصیفی آزمودنی ها شامل وزن، قد و شاخص توده بدنی اندازه گیری شد و پس از برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنی ها به صورت دوسویه کور وبه طور تصادفی به دو گروه مکمل۱۰=n و پلاسبو ۱۱=n تقسیم شدند. گروه مکمل مصرف دو گرم ال-کارنیتین و گروه پلاسبو مصرف دو گرم نشاسته را به مدت ۱۴روز (ساعت معینی) در دستور کار خود داشتند و در روز پانزدهم آزمودنی ها ۱۴ کیلومتر را با حداکثر توان خود دویدند. نمونه های خونی دو هفته، بلافاصله قبل ، بلافاصله ، ۲ و ۲۴ ساعت پس از فعالیت هوازی از آزمودنی ها اخذ گردید.
۵-۳- تغییرات ظرفیت آنتی اکسیدانی توتال پلاسما
ظرفیت آنتی اکسیدانی توتال ممکن است به طور موقت در حین و بلافاصله پس از فعالیت بدنی کاهش یابد (۲۵). اما بر خلاف آنچه تصور می شود، ممکن است افزایش معنی داری در ظرفیت آنتی اکسیدانی توتال پس از فعالیت بدنی مشاهده گردد (۱۰۲). افزایش مواد آنتی اکسیدانی خون در حین فعالیت هایی که موجب آسیب های اکسیداتیو می شوند، احتمالاً به دلیل آزاد شدن آن از منابع موجود در بافت های مختلف بدن می باشد. همان طور که در جدول ۴-۵ و ۴-۶ ملاحظه می شود TAC در گروه ال-کارنیتین بعد از ۲ هفته روند صعودی داشته و در بلافاصله قبل از فعالیت و ۲۴ ساعت بعد از آن تفاوت معنی داری را نشان داد. روند افزایشی TAC در هر دو گروه تقریباً مشابه بود اما ۲۴ ساعت بعد از فعالیت TAC در گروه پلاسبو نسبت به بلافاصله و ۲ ساعت پس از فعالیت کاهش معنی داری داشت در صورتی که در گروه مکمل ۲۴ ساعت پس از فعالیت نیز TAC دارای روند افزایشی بود که به نظر می رسد خاصیت آنتی اکسیدانی ال-کارنیتین باعث این افزایش بوده است. اطلاعات به دست آمده می تواند بیانگر این مطلب باشد که بدن در پی تولید مواد آنتی اکسیدانی جهت مقابله با استرس ایجاد شده (که افزایش در میزان TAC درهر دو گروه خود گواه بر این نکته است)، احتمالاً توانسته است از مکمل ال-کارنیتین نیز کمک بگیرد.
نتیجه تحقیق حاضر با تحقیق سکندری و همکارانش (۱۲۸)، آسن سائو (۲۹)، نخستین روحی و همکارانش (۱۰۸،۱۰۶) و واعظی (۲۲) به خوبی همخوانی دارد. لذا با توجه به نتایج به دست آمده و همچنین با در نظر گرفتن این نکته که در زمان ۲۴ ساعت پس از فعالیت، میزان TAC بین دو گروه تفاوت معنی داری داشته و این میزان در گروه مکمل بیشتر بوده است می توان احتمال داد که مصرف مکمل ال-کارنیتین توانسته است ظرفیت آنتی اکسیدانی توتال را تا ۲۴ ساعت پس از فعالیت در حد بالایی حفظ کند که برای روندهای باز سازی بدن به دنبال انجام فعالیت های آسیب زا بسیار ضروری است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵-۴- تغییرات غلظت مالون دی آلدئید سرم
همان طور که در جدول۴-۷، مشخص است تفاوت معنی داری در غلظت مالون دی آلدئید دو گروه قبل از مصرف ال-کارنیتین یا پلاسبو مشاهده نمی شود (گروه یک: ۸۲/۰±۶۳/۱، گروه دو: ۵۷/۰±۸۱/۱). درپاسخ به فعالیت، میزان مالون دی آلدئید در گروه یک بلافاصله پس از فعالیت افزایش یافت (بلافاصله پس از فعالیت: ۷۸/۰±۰۰/۳) وتا دو ساعت پس از فعالیت نیز ادامه داشت (دو ساعت پس از فعالیت: ۸۴/۱±۶۱/۳) و این افزایش نسبت به قبل از فعالیت معنی دار بود نتیجه به دست آمده بیانگر آن است که فعالیت ما (۱۴ کیلومتر) باعث استرس اکسیداتیو و آسیب عضلانی شده است. اما میزان مالون دی آلدئید ۲۴ ساعت بعد از فعالیت تا حدودی کاهش داشت (۷۶/۰±۴۱/۳ ). میزان این متغیر در گروه دو نیز بلافاصله بعد از فعالیت افزایش پیدا کرد (۵۹/۰±۸۸/۲) اما ۲و۲۴ ساعت پس از فعالیت کاهش یافت (۰۶/۱±۷۱/۲ ، ۷۶/۰±۲۹/۲).
با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد مصرف ال-کارنیتین به عنوان آنتی اکسیدان در گروه دو باعث جلوگیری از افزایش معنی دار مالون دی آلدئید شده است در نتیجه باعث شده پراکسیداسیون چربی کاهش یافته و از تخریب بافتی جلوگیری نماید. افزایش غلظت MDA در بسیاری از انواع فعالیت ها مثل دو رفت و برگشت (۱۴۰)، دوچرخه سواری (۳۰)، تمرینات مقاومتی(۹۸) و دو (۴۶) مشاهده گردیده است. نتایج حاصله با معدودی از تحقیقات صورت گرفته همخوانی دارد (۳۰،۹۷) حال آنکه با اکثر تحقیقات مغایراست (۱۳۸،۱۳۶،۱۳۵،۴۷). تحقیق نخستین روحی (۱۰۸،۱۰۷) و گائینی و همکارانش (۱۸) با تحقیق صورت گرفته همخوانی دارد. درتحقیقی هم که توسط بلومر و همکاران (۳۷) بر استرس اکسیداتیو ناشی از تست های هوازی و بی هوازی انجام گرفت نتایج، کاهش معنی داری را بر میزان MDA سرم نشان داد. تحقیق حاضر تاثیر مکمل ال-کارنیتین را بر کاهش مالون دی آلدئید ۲۴ ساعت بعد از فعالیت نسبت به گروه پلاسبو نشان داد و احتمال می رود ال-کارنیتین بتواند تاثیرات آنتی اکسیدانی خود را ۲۴ ساعت پس از فعالیت بر استرس اکسیداتیو نشان دهد.
۵-۵- تغییرات غلظت کراتین کیناز سرم
کراتین کیناز از جمله آنزیم هایی است که افزایش آن به دنبال انجام فعالیت های شدید و طولانی مدت گزارش شده است.