۵۰
۵
۶۰
۵۹۵
۱۰۰
۳۰
مأخذ: مرکز آمار ایران
همانگونه که در جدول شمارهی (۴-۴) و (۴-۵) مشاهده میشود روند تغییر نوع محصولات از تولید محصولات ماندگارتر به سمت تولید محصولات باقابلیت عرضهی روزانه تغییریافته است. این توضیحات با چارچوب نظریهی فون تانن و کریستالر در تولید محصولات منطبق با تقاضا و عرضهی محصولات فسادپذیر در فاصلهای نزدیک به شهر مطابقت دارد. در حقیقت نیاز روزافزون شهر تهران، تولید محصولات صیفی تزئینی گلخانهای (گل و گیاه زینتی) را به روستا تحمیل کرده است. تقاضای بازار بزرگ تهران زمینه را برای تولید و ارائه و مصرف محصولات فسادپذیر در حجم بالا و جایگزینی آن به جای محصولاتی چون: گندم، پنبه و حبوبات را امکانپذیر کرده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ازآنجاییکه این گلخانهها نیرو بر هستند درنتیجه مهاجرپذیری به روستا زیاد شده است این معلول خود علت جذب جمعیت به روستای فیلستان است. هرچند همه فشار جمعیت مهاجران بر خود روستا متمرکز نشده است و نیروی کار واردشده به روستا به دلیل فعالیت در گلخانهها اغلب در محل کار خود و در کنار همین گلخانهها در کمپهای کارگری ساکن هستند و در حقیقت جزئی از جمعیت ساکن درون روستا و جمعیت بومی محسوب نمیشوند. (دلیل این امر به مهاجرت از بیرون کارگر ارزان مرد و غیرحرفهای مربوط است ولی تمام خدمات خود را از روستای فیلستان دریافت می کنند. این پدیده را میتوان با مقایسه نسبت جنسی در جدول شماره (۴-۶) بهخوبی دریافت.
جدول (۴-۶): تغییرات نسبت جنسی جمعیت در سالهای ۷۵ تا ۸۵
سال
تعداد مردها
تعداد زنها
نسبت جنسی
۷۵
۱۶۹۸
۱۶۲۸
۱۰۴
۸۵
۲۳۳۶
۲۱۴۷
۱۰۸
مأخذ: مرکز آمار ایران، سرشماریهای ۷۵ و ۸۵
همانگونه که در جدول (۴-۵) مشاهده می شود نسبت جنسی جمعیت به سود مردان تغییریافته است؛ که بهنوعی تایید کننده مهاجرپذیری روستا است. ورود مردان جوان مجرد به روستا برای کار باعث تغییر نسبت جنسی جمعیتی روستا شده است.
یک عامل اقتصادی دیگری که لازم است در اینجا به آن اشاره شود افزایش میزان اشتغال جمعیت بهتبع تغییرات کاربری روستا است که باعث تغییرات گسترده در سطح و نوع اشتغال در روستا شده است.
باوجود رشد فعالیتهای صنعتی و ساختمان و حملونقل و خدمات اداری در روستا میزان اشتغال در بخش کشاورزی نهتنها کاهش نیافته بلکه رو به افزایش نیز است. امکان تولید در چهارفصل به سبب استفاده از تکنولوژی گلخانهای امکان اشتغال کشاورزی در تمام طول سال برای بخش عمدهای از جمعیت روستا را فراهم کرده است دسترسی به یک بازار فروش کلان و پر تقاضا که امکان خرید محصولات باقیمت بالا را فراهم کرده است. ارزشافزودهی بالایی را برای بخش کشاورزی روستا به همراه داشته است. همانگونه که در جدول شمارهی (۴-۷) مشاهده میشود؛ جمعیت شاغل روستا در سال ۱۳۷۵ از ۸۸۶ نفر به ۱۴۳۸ نفر افزایشیافته و جمعیت بیکار نیز بهتبع این افزایش زمینههای اشتغال رو به کاهش نهاده است و از ۵۸ نفر به ۴۳ نفر رسیده است.
جدول (۴-۷): تغییرات سطح اشتغال در روستای فیلستان در سالهای ۷۵ و ۱۳۸۵
شرح
سال ۱۳۷۵
سال ۱۳۸۵
زن