میرایی دمپر هر چرخ بوژی
N.S/m
۴۵۰۰۰
- مرحله دوم : مدلسازی پل توسط نرم افزار اجزاء محدود
حال با بهره گرفتن از اطلاعات مراحل قبل، مدلسازی اجزاء محدود پل انجام می شود. برای مدلسازی یک سازه واقعی در نرم افزار اجزاء محدود بینهایت پارامتر وجود دارد که در نظر گرفتن همگی آنها مدلسازی را بسیار پیچیده و اغلب غیر ممکن میسازد. از این روی معمولاً مدلسازیها با فرضیات ساده کننده ای انجام میشوند که با توجه به هدف از مدلسازی، نتایج تقریبی اما با دقت مطلوبی بدست می دهند. در ادامه گامهای مدلسازی، فرضیات و نحوه معتبرسازی سازه و بار قطار شرح داده می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
- فرضیات مدلسازی
- میرایی سازه با توجه به آیین نامه اروپا تعیین می شود. جدول مربوط به محاسبه میرایی در فصل ۳ با شماره جدول (۳-۹) آورده شده است.
- گامهای مدلسازی
- مدلسازی سازه پل به صورت ۳ بعدی انجام می شود. با توجه به اینکه اغلب سازههای پل خرپایی از دو قاب اصلی که به موازات یکدیگر هستند تشکیل شده اند، استفاده از مدل ۲ بعدی بخصوص در صورت وجود خرابی نامتقارن، باعث اشتباه در نتایج به دست آمده می شود.
- مدلسازی مقاطع خرپا: در نرمافزارهای اجزاء محدود، گزینه های مختلفی برای معرفی پروفیلهای گوناگون وجود دارد. در سازهی پلهای قدیمی اغلب مقاطع به صورت دوبل پروفیلهای نورد شده یا ترکیب آنها با ورق هستند. در این حالت استفاده از گزینه های پیش فرض نرمافزار برای معرفی مقاطع ممکن نیست. برای مدلسازی این دست مقاطع میتوان مشخصات هندسی را برای آنها محاسبه کرده و با بهره گرفتن از گزینه معرفی مقاطع عمومی در نرمافزار اجزاء محدود، اقدام به مدلسازی آن کنیم. برای محاسبه مشخصات هندسی مقاطع ترکیبی، میتوان از نرمافزارهای مناسب در این زمینه استفاده کرد. به عنوان مثال نرمافزار Section Desiner در برنامه Etabs مورد مناسبی میباشد.
- انتخاب نوع المان مدلسازی اعضا: برای مدلسازی اعضای خرپا میتوان از المان Beam استفاده میکنیم. با توجه به ماهیت اعضای خرپا و منشوری بودن مقاطع، این انتخاب مناسبی میباشد. برای مشبندی از المان نوع تیری سه بعدی دو نقطهای استفاده می شود. به این ترتیب تمامی اعضای خرپا با المان دو نقطهای که در نرم افزار Abaqus با نام B31: A 2-node linear beam in space مشخص میگردد، مشبندی میشوند.
- مدلسازی بار قطار در نرمافزار: با بهره گرفتن از مشخصات ابعادی واگنها و بوژیهای قطار فاصله بین بار هرچرخ را مشخص میکنیم. به این ترتیب آرایش بارگذاری قطار را به دست میآوریم.
همان طور که در فصل ۲ اشاره شد[۳۵]، سه روش کلی برای معرفی بار متحرک داریم که مدل سوم یعنی سیستم جرم- فنر- میراگر برای مدلسازی نرمافزاری انتخاب می شود. در تحلیل دینامیکی و همچنین سرعتهای بالا، پارامترهای اینرسی، میرایی و سختی قطار بر نتایج تأثیر غیر قابل اغماضی دارند. این مدل با درنظر گرفتن بیشترین جزئیات از بار، بیشترین دقت در نتایج تحلیل را به دست میدهد. مدلهای مختلف شبیهسازی بار در شکلهای زیر نشان داده شدهاند.
شکل (۴-۴) مدل بار متحرک[۵۵]
شکل (۴-۵) مدل جرم متحرک[۵۵]
شکل (۴-۶) مدل جرم- فنر- دمپر متحرک[۵۵]
در زیر شکل الگوی بار انتخابی جهت مدلسازی در دستورالعمل پیشنهادی، نشان داده شده است:
شکل (۴-۷) مدل سیستم قطار a) مدل عمومی قطار، b) مدل جرم-فنر-دمپر[۵۵]
- انتخاب نوع تحلیل و جزئیات آن:
با توجه به توضیحات ارائه شده در مورد انواع روشهای تحلیل دینامیکی در فصل ۳، با فرض اینکه تغییر شکلهای سازه در محدوده تغییر شکلهای کوچک بوده و رفتار مصالح خطی فرض شود، از روش تحلیل دینامیکی خطی استفاده میکنیم. همچنین با توجه به معایب روش تحلیل دینامیکی طیفی، روش تاریخچه زمانی انتخاب می شود. به این ترتیب برای تحلیل سازه، روش تحلیل دینامیکی خطی تاریخچه زمانی پیشنهاد می شود.
گامهای زمانی تحلیل برابر با ۰.۰۱ ثانیه، و مدت زمان تحلیل برابر زمان لازم برای عبور کامل قطار از روی پل در نظر گرفته می شود. مدت زمان لازم برای عبور کامل قطار از روی پل به صورت زیر محاسبه می شود:
(۴-۱)
شکل (۴-۸) طول دهانه پل، طول قطار و سرعت عبوری [۵۵]
که در آن طول دهانه پل L بر حسب متر ، طول کل قطار d بر حسب متر و سرعت حرکت قطار V بر حسب متر بر ثانیه است و زمان t بر حسب ثانیه به دست می آید.
- معتبرسازی نتایج نرم افزاری
به دلیل وجود بینهایت پارامتر موثر بر رفتار دینامیکی سازه و عدم توانایی ما برای در نظر گرفتن و مدل کردن همه آنها، نمی توان انتظار داشت مدل نرمافزاری با سازه واقعی پل رفتار یکسانی نشان دهند. برای معتبر کردن نتایج به دست آمده در این روش پیشنهادی پس از مدلسازی پل در نرمافزار اجزاء محدود، باید مدل را معتبر سازی کنیم. نحوه معتبرسازی پل خرپایی راه آهن به طور کامل توسط دکتر شروان عطایی در قالب رساله دکتری تنظیم شده [۳] که برای تکمیل مراحل میتوان به آن مراجعه نمود.
- مرحله سوم: تعیین سرعت حدی مجاز قطار عبوری
حال که مرحله قبل از مدلسازی و مرحله مدلسازی نرمافزاری انجام شد، مدل نرم افزاری آماده را در سرعتهای مختلف قطار سریع السیر تحلیل میکنیم. بر اساس آیین نامه اروپا لازم است تحلیل پل تحت قطارهای سریعالسیر باید با فرض سرعت از ۴۰ m/s شروع و تا ۱.۲ برابر سرعت طرح ادامه یابد. با توجه به اینکه حداکثر سرعت اسمی قطارهای پردیس برابر ۲۵۰km/h معرفی شده است، سرعتهای زیر برای تحلیل سازه پیشنهاد میگردد:
جدول (۴-۵) سرعتهای پیشنهادی برای قطارهای سریعالسیر در تحلیل
v (km/h)
v (m/s)