جدول ۲-۱ بازدهی سهام الف در طول سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۲
طول فاصله یا دامنهی تغییرات بازدهی این سهم برابر است با:
شاخص مزبور مشخصهی پراکندگی صفت متغیر را به خوبی نمایان نمیکند، چرا که فقط از مجموعهی مشاهدات، تنها به دو عدد بزرگترین و کوچکترین اکتفا کرده و عملاً مجموعهای از اطلاعات را نادیده گرفته است. این شاخص برای محاسبهی نوسانات نرخ بازدهی داراییهای مالی نیز معیار مناسبی نمیباشد، چرا که بازارهای مالی گاهی با رکود و گاهی با رونق مواجه هستند و در صورت انتخاب یک دورهی زمانی که در آن یکی از دورههای رکود یا رونق نیز وجود داشته باشد، عدد محاسبه شده برای ریسک عدد قابل اتکایی نخواهد بود و عملاً سایر نرخهای بازدهی را به حساب نمیآورد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ب- متوسط قدر مطلق انحرافات (متوسط انحراف خطی)
دامنهی تغییرات تعریفی بسیار تقریبی از پراکندگی به دست میدهد، چرا که تنها به دو عضو از مجموعهی مشاهدات توجه دارد. بنابراین به دنبال شاخص دیگری هستیم که از یک طرف پراکندگی را نشان دهد و از طرف دیگر کلیهی مشاهدات را در نظر داشته باشد. بدین منظور ابتدا انحرافات انفرادی هر یک از مشاهدات را از میانگین حسابی به دست میآوریم تا بیانگر صفت پراکندگی باشد.
(۲-۳۱)
سپس برای اینکه مشخصهی مورد نظر تمامی مشاهدات را در نظر داشته باشد، حاصل جمع کلیهی انحرافات انفرادی را محاسبه میکنیم. البته به علت اینکه مجموعهی اعداد منفی و مثبت در این حاصل جمع قرینهاند و یکدیگر را خنثی میکنند، حاصل جمع برابر صفر میباشد ( ) به همین منظور از علامت قدرمطلق استفاده میکنیم تا پراکندگی، مستقل از علامت خود را نشان دهد. در آخرین مرحله نیز متوسط حسابی قدر مطلق انحرافات انفرادی محاسبه شده را بهدست میآوریم و شاخص بهدستآمده را متوسط قدرمطلق انحرافات[۱۷۳] مینامیم:
(۲-۳۲)
مثال دوم متوسط قدرمطلق انحرافات بازدهی سهام الف به شرح زیر محاسبه میشود.
سال
۱۳۸۲
۱۳۸۱
۱۳۸۰
۱۳۷۹
۱۳۷۸
۱۳۷۷
۱۳۷۶
۱۳۷۵
۱۳۷۴
۱۳۷۳
بازدهی
۱/۴۲
۹/۱۰-
۴/۲۰
۵/۱۲
۳/۱۰
۸/۴۵
۵/۳۰-
۴/۱۱
۲/۱۰
۲/۲-
متوسط= ۹۱/۱۰
۱۹/۳۱
۸۱/۲۱
۴۹/۹
۵۹/۱
۶۱/۰
۸۹/۳۴
۴۱/۴۱
۴۹/۰
۷۱/۰
۱۱/۱۳
جمع = ۳/۱۵۵