۴-۸-۴ غلظت عنصر مس در گیاه
نتایج تجزیه واریانس تیمار غلظت عنصر مس گیاه در جدول (۸-۴) آورده شده است. اثر تیمارهای مکان، گیاه، مزرعه و اثر متقابل تیمار مکان در مزرعه، گیاه در مزرعه و گیاه در مزرعه در مکان در سطح آماری ۱ درصد غلظت عنصر مس گیاه معنیدار گردید. و اما اثر متقابل تیمار گیاه در مکان بر غلظت عنصر مس گیاه در سطح آماری ۵ درصد معنیدار شد. همچنین تیمار تکرار مکان بر غلظت عنصر مس گیاه معنیدار نبود.
نمودار ۷۷-۴ اثر تیمار های گیاه در مکان بر غلظت عنصر مس گیاه
بررسی نتایج اثر متقابل نوع گیاه و مکان مختلف کشت (نمودار ۷۷-۴) بر غلظت عنصر مس گیاه نشان داد که منطقه دزفول در هر سه گیاه گشنیز، جعفری و شوید دارای بیشترین غلظت عنصر مس بود (به ترتیب ۹۷/۳۶، ۱۶/۳۸ و ۵۷/۳۸ میلیگرم در کیلوگرم). همچنین غلظت عنصر مس هر سه گیاه گشنیز، جعفری و شوید در منطقه دزفول نسبت به منطقه شوش و باوی تفاوت معنیداری داشت. همچنین بیشترین غلظت عنصر مس در گیاه هویج مربوط به منطقه دزفول بود (۳۸/۲۹ میلیگرم در کیلوگرم). با غلظت عنصر مس در گیاه هویج رشد یافته در منطقه شوش تفاوت معنیداری نداشت. اما با غلظت عنصر مس در گیاه هویج رشد یافته در منطقه باوی تفاوت معنیداری داشت(به ترتیب ۳۸/۲۹، ۷۶/۲۵ و ۹۶/۱۶).
نمودار ۷۸-۴ اثر متقابل مکان در مزرعه بر غلظت عنصر مس گیاه
بررسی نتایج اثر متقابل مکانهای مختلف کاشت و مزارع آلوده و شاهد (نمودار ۷۸-۴) بر غلظت عنصر مس گیاه نشان داد که بیشترین غلظت عنصر مس گیاه در منطقه دزفول و در مزرعه آلودهی شماره ۲ وجود داشت (۷۱/۴۷ میلیگرم در کیلوگرم). غلظت عنصر مس مزرعه آلودهی شماره ۲ در منطقه شوش با مزرعه آلودهی شماره ۱ و مزرعه شاهد تفاوت معنیداری داشت (به ترتیب ۷۱/۴۷، ۸۷/۳۹ و ۷۲/۱۹ میلیگرم در کیلوگرم). همچنین در منطقه شوش بیشترین غلظت عنصر مس در مزرعه آلودهی شماره ۱ وجود داشت (۶۵/۳۸ میلیگرم در کیلوگرم). غلظت عنصر مس مزرعه آلودهی شماره ۱ در منطقه شوش با مزرعه آلودهی شماره ۲ تفاوت معنیداری نداشت ولی با مزرعه شاهد دارای اختلاف معنیداری بود. همچنین در منطقه باوی بیشترین غلظت عنصر مس در مزرعه آلودهی شماره ۲ وجود داشت (۹۸/۲۶ میلیگرم در کیلوگرم). غلظت عنصر مس مزرعه آلودهی شماره ۲ در منطقه باوی با مزرعه آلودهی شماره ۱ و مزرعه شاهد تفاوت معنیداری داشت.
نمودار ۷۹-۴ اثر متقابل گیاه در مزرعه بر غلظت عنصر مس گیاه
بررسی نتایج اثر متقابل نوع گیاه و نوع مزرعه (نمودار ۷۹-۴) بر غلظت عنصر مس نشان داد. که بیشترین غلظت عنصر مس مربوط به گیاه جعفری در مزرعه آلودهی شماره ۲ بود (۸۳/۳۸ میلیگرم در کیلوگرم). که با غلظت مس گیاه بین مزرعه آلودهی شماره ۲ و مزرعه آلودهی شماره ۱ از نظر آماری اختلاف معنیداری وجود نداشت اما با غلظت مس گیاه در مزرعه شاهد تفاوت معنیداری داشت (به ترتیب ۸۳/۳۸، ۴۶/۳۶ و ۳۶/۱۸ میلیگرم در کیلوگرم). در گیاه گشنیز بیشترین غلظت مس گیاه مربوط به مزرعه آلودهی شماره ۲ بود (به ترتیب ۸۸/۳۷میلیگرم در کیلوگرم). که با غلظت مس گیاه بین مزرعه آلودهی شماره ۲ و مزرعه آلودهی شماره ۱ از نظر آماری اختلاف معنیداری وجود نداشت اما با غلظت مس گیاه در مزرعه شاهد تفاوت معنیداری داشت (به ترتیب ۸۸/۳۷، ۵۳/۳۵ و ۳۳/۱۷ میلیگرم در کیلوگرم). در گیاه هویج بیشترین غلظت مس گیاه مربوط به مزرعه آلودهی شماره ۲ بود (۸۱/۳۰ میلیگرم در کیلوگرم). که با غلظت عنصر مس گیاه بین مزرعه آلودهی شماره ۲ و مزرعه آلودهی شماره ۱ و مزرعه شاهد از نظر آماری اختلاف معنیداری وجود داشت (به ترتیب ۸۱/۳۰، ۲۶/۲۶ و ۰۳/۱۵ میلیگرم در کیلوگرم). در گیاه شوید بیشترین غلظت مس گیاه مربوط به مزرعه آلودهی شماره ۲ و ۱ بود (به ترتیب ۴۶۵/۳۸، ۰۵/۳۶ و ۶۱/۱۷میلیگرم در کیلوگرم). که با غلظت مس گیاه بین مزرعه آلودهی شماره ۱ و ۲ با غلظت مس گیاه در مزرعه شاهد تفاوت معنیداری داشت (به ترتیب ۴۶۵/۳۸، ۰۵/۳۶ و ۶۱/۱۷میلیگرم در کیلوگرم).
بررسیها نشان داد که عنصر مس در گیاه مزارع آلوده به نفت سفید افزایش یافت. که این افزایش در گیاه مزارع آلوده به نفت سفید ۱و ۲ موجود در هر منطقه و هم چنین مزارع آلوده هر سه منطقه نسبت به هم یکسان نبوده نتیجه میتوان گرفت که این تفاوت موجود در بین مزارع آلوده به نفت سفید به غلظت نفت سفید استفاده شده برای از بین بردن علفهای هرز میباشد در صورتی که از غلظت بیشتری برای از بین بردن علف هرز استفاده شده باشد عنصر مس بیشتری در گیاه انباشته می شود. همچنین افزایش اندک عنصر مس در منطقه باوی در مزارع شاهد و آلوده به نفت سفید ۱و ۲ می تواند در اثر شوری و pH بالا خاک باشد. در نتیجه اثر نفت سفید نسبت به شوری خاک غالب نبوده و افزایش اندکی از عنصر مس در گیاهان این منطقه دیده شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
رضوی نسب و همکاران (۱۳۹۰) دربرسی که تأثیر شوری و ماده آلی بر ترکیب شیمیایی و مرفولوژی نهالهای پسته انجام دادند. مشاهده شد که با افزایش شوری، غلظت مس اندام هوایی و ریشه، افزایش معنیداری نشان داد، به طوریکه میانگین غلظت مس اندام هوایی و ریشه در بالاترین سطح شوری به ترتیب نسبت به شاهد افزایش یافت این افزایش در غلظت مس اندام هوایی و ریشه احتمالاً به دلیل کاهش رشد اندامهای گیاهی در اثر تنش شوری و تجمع مس در این اندامها است. سایر محققان نیز گزارش نموده اند که به طورکلی با افزایش شوری، غلظت عناصر کم مصرف در بافت های گیاهی کاهش مییابد (همایی و همکاران، ۲۰۰۵).
کمبود مس بیشتر در خاکهای آهکی و با pH زیاد دیده می شود گزارش کرد که رسوب مس به صورت هیدروکسیدها، کربناتهای نامحلول و کمپلکسهای آلی با افزایش pH خاک افزایش مییابد. بنابراین، قابلیت جذب این عنصر در pHکم نسبت به pHزیاد، بیشتر است. نیلسون و سامرس[۱۳۳] (۱۹۸۲) بیان کردند که در خاکهای آهکی قابلیت جذب عناصر کم مصرف مانند مس برای گیاهان کمتر است. لذا استفاده از کودهای آلی را به عنوان یکی از راههای افزایش این عنصر در خاک پیشنهاد کردند.
خاک ایران در اغلب مناطق کشور از نوع آهکی بوده و تحت چنین شرایطی حلالیت عناصر ریزمغذی به ویژه روی، آهن، منگنز و مس در آن کم است و کشاورزان برای افزایش مقدار و کیفیت محصولات کشاورزی ناچار به استفاده از کودهای فسفاته میگردند. بنابراین کادمیوم به عنوان ناخالصی همراه کودهای فسفاته به طور ناخواسته به محیط زیست راه مییابد (اقبالی شمس آباد، ۱۳۸۹).
زوررا و همکاران (۱۹۸۹) علت تفاوت غلظت میزان فلزات سنگین در سبزیجات را تفاوتهای فیزیکی و شیمیایی خاک، ظرفیت جذب فلزات توسط سبزیجات، اثرات جوی نظیر رطوبت، دما، سرعت باد و خصوصیات خود گیاه نظیر نوع برگ، ریشه و میوه و همچنین فاصله از مناطق صنعتی بیان کرده اند.
۹-۴ بررسی پتانسیل خطر فلزات سنگین بر سلامت انسان در سبزیجات مورد مطالعه
یکی از جنبه های بسیار مهم کیفیت محصولات کشاورزی، غلظت فلزات سنگین، یونهای سمی و اثر باقیمانده سموم میباشد (گرادا[۱۳۴]، ۲۰۰۵). ویژگیهای خاک مانند pH، ظرفیت تبادل کاتیونی خاک، تهویه، رطوبت و دما می تواند تأثیر قابل ملاحظهای بر میزان جذب فلزات سنگین توسط گیاه داشته باشد. گیاهان مختلف و حتی گیاهان یک گونه و بخشهای مختلف یک گیاه رفتار متفاوتی در مقابل جذب عناصر سنگین نشان می دهند (هاین[۱۳۵]، ۲۰۰۳). در میان عناصری که برای گیاهان سمی هستند و آنها که اثر سودمند دارند و یا حتی ضروری به شمار میآیند، تمایز روشنی وجود ندارد. اثر یک عنصر روی گیاه نه تنها به خواص شیمیایی آن عنصر بلکه به غلظت آن و همچنین غلظت سایر عناصر بستگی دارد. به عنوان مثال مارتین و همکاران[۱۳۶] (۲۰۰۶) تأثیر غلظت بالای مس را بر رشد، فعالیت آنزیمها، میزان مواد معدنی و ساخت کلروفیل بررسی کرده و گزارش نمودند که مقادیر زیاد مس باعث کاهش میزان ماده خشک، طول ریشه و سطح برگ می شود. همچنین بیشبود مس، غلظت کلسیم، منیزیم، `پتاسیم، آهن و روی برگها را کاهش داده و در ریشه نیز همین وضعیت مشاهده شد. میزان کلروفیل و در نتیجه سبزی برگ گیاه نیز کاهش یافت. غلظت زیاد فلزات در غذای انسان سمی بوده و ایجاد بیماریهای حاد و مزمن مینماید. بیماریهای مزمن پوستی، گوارشی و نیز تنفسی از مسمومیت انسان با فلزات سنگین گزارش شده است (ونگر[۱۳۷]، ۱۹۹۳). فلزات سنگین در گیاهانی که در خاکهای آلوده رشد میکرده اند تجمع می کنند به این ترتیب وارد زنجیره غذایی انسان و حیوان میشوند. این مطالعه با هدف بررسی جزءبندی شیمیایی و غلظت عناصر سنگین در محصولات کشاورزی آلوده به نفت سفید و ارزیابی خطرپذیری آنها بر سلامت انسان انجام گردید.
۱۰-۴ بررسی پتانسیل خطر فلزات سنگین بر سلامت انسان در برخی سبزیجات
جدول(۹-۴) میانگین غلظت عناصر سنگین سرب، کادمیوم، مس و روی را در سبزیجات (گشنیز،جعفری، شوید و هویج) آلوده به نفت سفید در مناطق مورد مطالعه را نشان میدهد.
۱۱-۴ غلظت عناصر سنگین در نمونههای گیاهی
(جدول) ۹-۴ غلظت عناصر سنگین در نمونههای گیاهی
غلظت عناصر(mg g -۱) | |||||
منطقه | گیاه | سرب | کادمیوم | مس | روی |
شوش | شوید | ۴۸/۳۲ | ۷۸/۱۰ | ۸۲/۳۸ | ۱۶/۸۰ |
گشنیز | ۳۳ | ۹۱/۹ | ۵۹/۳۸ | ۳۳/۷۳ |