۲۰
کارگزاری بانک کشاورزی
۱۵/۰۴/۱۳۸۹
سرمایه گذاری سهامی در مقیاس کوچک
۳-۴٫ فرضیه پژوهش
به منظور دستیابی به پاسخی مناسب جهت سؤال اصلی این پژوهش که «بررسی رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری» است، یک فرضیه طراحی شده است. این فرضیه به دست آمده از ساختاری نظری است و بنابراین از اعتبار لازم جهت آزمون شدن برخوردار است.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فرضیه: بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری ارتباط معناداری وجود دارد.
۳-۵٫ تصریح مدل پژوهش
همانطور که در بخش مبانی نظری بیان گردید، در این تحقیق به منظور بررسی عملکرد صندوقهای سرمایه گذاری مشترک در ایران، مدل ۴عاملی کارهارت مورد توجه قرار گرفت.
Rit – Rft = αi + bi (RMt – Rft) + siSMBt + vi HMLt + miWMLt + eit (۲۱٫۳)
که در این رگرسیون؛ Rit : بازده صندوق i در ماه t، Rft: نرخ بازده بدون ریسک، Rit – Rft : مازاد بازده صندوق نسبت به بازده بدون ریسک میباشد.
RMt : بازده بازار، شاخص کل بازار ماهانه از سایت اینترنتی شرکت خدماتی بورس تهران جمع آوری و بر اساس آن بازده بازار به صورت شاخص پایان ماه منهای شاخص ابتدای ماه تقسیم بر شاخص ابتدای ماه محاسبه میگردد.
RMt – Rft : صرف ریسک بازار است که به صورت مازاد بازده پرتفوی بازار نسبت به نرخ بازده بدون ریسک میباشد که در این مدل عامل بازار نامیده شده و با MKT نیز نشان داده می شود.
SMBt : عامل اندازه صندوق؛ متغیر اندازه از طریق ضرب تعداد واحدهای سرمایه گذاری پایان دوره صندوق های سرمایه گذاری در میانگین قیمت طی آن سال آنها (کل خالص ارزش دارایی ها) به صورت ماهانه بهدست می آید که به دو دسته صندوقهای در اندازه کوچک و بزرگ تقسیم میشوند. عامل می آید.
HML: عامل ارزش دفتری به ارزش بازار : این نسبت از حاصل تقسیم ارزش دفتری واحدهای سرمایه گذاری صندوقها بر ارزش بازار آنها به صورت ماهانه به دست می آید، که به سه گروه صندوقهای با ارزش دفتری به ارزش بالا، صندوقها با ارزش دفتری به ارز بازار متوسط و صندوقها با ارزش دفتری به ارزش بازار پایین تقسیم می شود. عامل HML از تفاضل صندوقهای با ارزش دفتری به ارزش بازار بالا(صندوقهای دارای ارزش) و صندوقهای با ارزش دفتری به ارزش بازار پایین(صندوقهای دارای رشد) به دست می آید(مجتهدزاده و طارمی،۱۳۸۵).
WMLt : عامل شتاب (روند حرکتی) صندوق میباشد که با UMD نیز نشان داده می شود و از طریق تفاضل بازده صندوقهای با MOM بالاتر - بازده صندوقهای با MOM پایینتر به صورت ماهانه بهدست می آید. به عبارتی دیگر، WMLt تفاوت بین بازده پرتفوی سهامهای برنده و بازده روی پرتفوی سهامهای بازنده میباشد(هیوج و وربک[۶۶]،۲۰۰۵).
MOM = ∑Ri/n (22.3)
و Ri : عامل روند حرکتی است که یه صورت مجموع بازده ماه گذشته صندوق i میباشد.
bi : ضریب عامل بازار، si : ضریب اندازه، vi : ضریب ارزش پرتفویi، :mi حساسیت پرتفوی i
بعد از تشکیل پرتفوی ماهیانه، SMB، HML، WML، MKT و اختلاف بازده برای هر ماه را محاسبه و مدل (۱) را آزمون میکنیم. سپس bi، si، vi و mi برآوردی را در مدل قرار داده و بدین ترتیب αi ماهانه بهدست می آید.
αi = Rit – Rft –[ bi (RMt – Rft) + siSMBt + viVMGt + miWMLt + eit] (23.3)
αi مازاد بازده صندوق i است که انتظار میرود با نحوه مدیریت ارتباط داشته باشد. لذا برای آزمون فرضیه از مدل زیر استفاده میکنیم.
α عملکرد = α۰ + α tracking error ε +i (۲۴٫۳)
TRACKING ERROR = STDEV [ Rfund – Rindex ]
Rfund : بازده هر صندوق
Rindex : بازده شاخص که همان بازده بازار است.
ارتباط بین α و α tracking errorبیانگر ارتباط بین نحوه مدیریت صندوقهای سرمایه گذاری و عملکرد آنها میباشد.
با بازنویسی مدل بالا داریم:
αi = Rit – Rft –[ bi (RMt – Rft) + siSMBt + viVMGt + miWMLt + α tracking error STDEV [ Rfund – Rindex]+ eit]
۳-۵-۱٫ بازده ماهانه سهام
بازده صندوق سرمایه گذاری به عنوان متغیر وابسته، از رابطه زیر محاسبه شده است. خالص ارزش روز هر واحد سرمایه گذاری در سایت صندوق ها به صورت روزانه منتشر می شود و این اطلاع رسانی تحت نظارت سازمان بورس نیز میباشد.
: بازده صندوق i در دوره زمانی t
: خالص ارزش دارایی های صندوق i در پایان دوره زمانی t
: خالص ارزش دارایی های صندوق i در پایان دوره زمانی t-1
ارقام مربوط به بازده صندوق ها از سایت به صورت روزانه دریافت شد.
۳-۵-۲٫ بازده بازار
برای محاسبه بازده بازار از نرخ رشد شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده که به صورت روزانه در سایت رسمی شرکت بورس اوراق بهادار تهران گزارش می شود.
۳-۵-۳٫ صرف ریسک بازار (MKT)
صرف ریسک بازار به صورت مازاد بازده پرتفوی بازار نسبت به نرخ بازده بدون ریسک تعریف میگردد. همانطور که در قسمت قبل بیان شد، شاخص کل بازار ماهانه از سایت اینترنتی شرکت خدماتی بورس تهران جمع آوری و بر اساس آن بازده بازار به صورت شاخص پایان ماه منهای شاخص ابتدای ماه تقسیم بر شاخص ابتدای ماه محاسبه گردید .نرخ بازده بدون ریسک نیز نرخ سود علی الحساب اعلام شده (۱۷%) اوراق مشارکت دولتی میباشد و در سال های مختلف، متفاوت بوده است.
۳-۵-۴٫ اندازه صندوق(SMB) و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (HML) و عامل شتاب (WML)
دو متغیر SMBو HML، مطابق با فاما و فرنچ (۱۹۹۳) و WML مطابق با کارهارت (۱۹۹۶) به صورت زیر محاسبه میشوند:
در پایان هر سال کلیه صندوقهای نمونه براساس اندازه مرتب میشوند که توسط کل دارایی سرمایهای(ارزش سرمایه) هر صندوق به دست می آید. میانه اندازه صندوقها محاسبه شده، صندوقها با ارزش بالای متوسط در دوره مورد نظر در گروه Big (B) قرار میگیرند و صندوقها با ارزش پایین متوسط در گروه Small(S) قرار میگیرند(چانگ و جانسون، ۲۰۰۴).
در پایان هر سال همه صندوقهای نمونه براساس نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار مرتب میشوند. صندوقهای مرتب شده با بالای ۳۰ درصد در گروه (H) و صندوقها با کمتر از ۳۰ درصد در گروه (L) و صندوقهای ۴۰ درصد میانه، در گروه (M) قرار میگیرند. برای محاسبه نقطه مرزی گروه ها، در هنگام تشکیل پرتفوهای مبتنی بر اندازه، صندوقهایی که ارزش دفتری آنها منفی است در نظر گرفته نمیشوند. تقسیم بندی صورت گرفته در این قسمت منجر به تشکیل سه پرتفوی براساس نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار می شود.
در پایان هر سال همه صندوقهای نمونه براساس عامل شتاب که از میانگین بازده ماه گذشتهی سهام صندوقها به عنوان متغیر شتاب استفاده شده است، به دو گروه بازنده ) ۵۰ % کمتر( و برنده ) ۵۰ %بیشتر( تقسیم شدند.
از ترکیب پرتفوهای محاسبه شده، ۱۲ پرتفوی براساس اشتراک دو پرتفوی مبتنی بر اندازه و سه پرتفوی مبتنی بر نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار با بازده ماهانه و دو پرتفوی مبتنی بر شتاب تشکیل شد. جدول زیر ترکیب ۱۲ پرتفوی را نشان میدهد. لازم به ذکر است که هر یک از صندوقهای نمونه فقط در یکی از پرتفویها قرار میگیرند. پرتفویهای ساخته شده در جدول زیر معرفی شده اند.
جدول (۳-۲). ترکیب پرتفوهای ۱۲گانه بر مبنای اندازه و ارزش و شتاب