- گرد آوری اطلاعات زیاد بدون دخالت راننده
- کاهش اعمال مدیریتی و کم کردن هزینه ها
- گزارش های اتوماتیک مسافتهای طی شده
- بالا بردن یکپارچگی نرم افزار
- امکان مانیتورینگ سیستم و افزایش انعطاف پذیرس سیستم
۳-۴-۲ – هزینه های مدیریت ناوگان و تجارت
مدیریت ناوگان یک تجارت کامل است اما نقش آن برای رانندگی مطمئن و ایمن بسیار تاثیر گذار بوده است . مدیریت ناوگان باید به هزینه مهم توجه داشته باشد هزینه هایی مانند بار و فاکتورهای ناوگان . سیستم های کمی بوده اند که بتوانند برای مدیریت ناوگان مورد استفاده قرار گیرند و این سوال وجود دارد که چگونه مدیریت سیستم برای سیستم هایی که دارای هزینه های زیاد هستند انجام میشود . اولین مشکلی که همواره سعی در حل آن میرود قابلیت حسابرسی رانندگان و کنترل ناوگان می باشد . در یک زمان نیاز است که زمان تحویل بار , مانیتورینگ وسایل نقلیه , تعداد توقفات و … مورد بررسی قرار گیرد . و مشکل بعدی هزینه های بالای سوخت می باشد در کسب و کارهای بزرگ کنترل مدیریت ناوگان شامل هزینه های بیرونی می باشد که این هزینه ها می تواند مکانیابی اتوماتیک وسایل نقلیه , آنالیز دیتاهای رسیده از وسایل نقلیه باشد [۲۸].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
تصور کنید که ماشین هایی که بیکار هستند در یک دوره زمانی طولانی (خواب بارگیر ) تقریبا به اندازه هزینه ۳٫۶ میلیون لیتر گازوئیل برای همه سال در ایالات متحده دچار زیان می شوند یعنی زیان ناشی از خواب کامیون بیشتر از هزینه های مصرف سوخت است [۳۸].
۴-۴-۲- سودمندی و کاهش هزینه ها با راه حل های مدیریت ناوگان و توسعه تکنیکی
در کشورهای پیشرفته دنیا مطالعات بسیاری صرف مدیریت وسایل نقلیه انجام شده است که مدیریت منابع سیار (MRM) نامیده میشود [۶۰] سازمان حمل ونقل آمریکا مطالعات بزرگراههای فدرال ، توسعه تکنولوژی های اطلاعات برای کاهش هزینه های حمل و نقل را پرداخته است [۶۰]. آنها بطور خاص مساله سودمندی ، قابلیت اعتماد و امنیت، افزایش تعداد وسایل نقلیه، تکنولوژی های هوشمند و هزینه های حمل و نقل را مورد بررسی قرار داده که نتیجه آن کاهش هزینه ها از طریق انواع نرم افزارهای مدیریت ناوگان می باشد .
امروزه در ایالات متحده سیستم مدیریت ناوگان هوشمند و ارتباطات وایرلس می باشد انواع GPRS و سیستم های ارتباط تشخیص خودرو با بهره گرفتن از اطلاعات ماهواره های GPS جهت مکانیابی وسایل نقلیه و سرانجام استفاده از اپلیکیشن سرورها می باشد . این تجهیزات علاوه بر اینکه استفاده راحتی داشته هنگامی که راننده رفتارهای نادرست در حین رانندگی از خود نشان میدهد با الارم و هشدار به راننده آگاهی می رسانند و او را از خطر کاری که انجام میدهد مطلع میکنند [۳۱].
۵-۴-۲- مکانیابی و ناوبری وسایل نقلیه
در بخش وسایل نقلیه پردازش داده ها برای جهت یابی و ناوبری مورد نیاز است . اساس فناوری تعیین موقعیت وسیله نقلیه شبیه به تعیین موقعیت کشتی و هواپیما است . در طول ۱۵ سال گذشته مهمترین پیشرفت در فناوری ناوبری در بخش توسعه غیر نظامی و بهبود دقت سیستم موقعیت یاب جهانی GPS بوده است .
از آنجاییکه سیستم های ناوبری و ماهواره ای برای کارکردن به مشاهده ۴ ماهواره نیاز دارند ,مکانیابی وسایل نقلیه نیازمند سیستم های تکمیلی است تا بتواند حتی در حالی که وسیله نقلیه در یک تونل , زیر درخت و یا در نقاط کور شهری حاصل از محاصره ساختمانهای بلند قرار دارند کار کند . این نقاط را می توان با انطباق نقشه که بخش اصلی سیستم های ناوبری درون خودرویی موسوم است پوشش داد . این موضوع بر اساس این حقیقت است که مکان وسیله نقلیه اغلب به شبکه جاده ای محدود میشود . عملیات انطباق نقشه از نقشه دجیتالی با دقت بالا در وسیله نقلیه و الگوریتمهای اکتشافی استفاده میکند تا موقعیت ناوگان را روی نقشه مشخص نماید .[۶۱]
در ITS اطلاعات در باره مکان ناوگان هم برای رانندگانی که میخواهند از امکانات ناوبری استفاده کنند و یا اطلاعاتی در باره مکان ناوگان و موقعیتشان بدانند و هم اپراتورها ی ناوگانی که میخواهند وسایل نقلیه را برای اهداف مدیریت ناوگان ردیابی کنند مهم است . همچنین زمانی که یک خودرو در حال حرکت در یک کمان در دو زمان مختلف معلوم باشد زمان سفر میتواند مستقیم اندازه گیری شود .
۵-۲- ITS
سامانه های حمل و نقل هوشمند هنوز موضوع جوانی است که میزان پذیرش و قابلیت اجرای آن در کشورها و مکان های مختلف متفاوت است بنابراین متخصصان حمل و نقل نیاز به شناخت دقیق قابلیتها و چگونگی استفاده بهینه از آن را دارند . بکارگیری روش ها و ابزار های جدید مبتنی بر فناوریهای روز و پیشرفته در صنعت حمل و نقل دنیا روز به روز در حال افزایش است این روند در کشور ما نیز به سرعت رو به رشد می باشد و استفاده از سامانه های هوشمند (ITS ) در کشور هر چند بصورت ابزارهای مجزا و نه یکپارچه و در قالب طرحهای جامع نگر در حال افزایش است [۶۰]. با توجه به این موضوع در دست بودن اطلاعات و ابزار های لازم در زمینه طراحی این سیستم ها و آشنایی با تجربیات سایر کشورها جهت بکارگیری صحیح و بهینه ابزارهای ITS دارای اهمیت زیادی می باشد همچنین سامانه های هوشمند حمل و نقل (ITS) طی سالهای اخیر به صورت مجموعه هایی فنی اما سازگار با جامعه برای ارائه سامانه های بهتر حمل و نقل جاده ای پدیدار گشته اند .
۱-۵-۲- تعاریفITS
ITS یا سامانه های حمل و نقل هوشمند اصطلاحی کلی برای کاربرد ترکیبی فناوری های ارتباطات , کنترل و پردازش اطلاعات برای سیستم حمل و نقل است . ITS تمام شیوه های حمل و نقل را در بر میگیرد و تمامی عناصر حمل و نقل مانند : وسیله نقلیه , زیر ساخت و راننده یا کاربر را مورد بررسی قرار میدهد .
سیستم های حمل و نقل هوشمند ITS بکارگیری مجموعه ای از فناوریها و تجهیزات مانند حسگرها ی پیش رفته , پردازشگرها و فناوری اطلاعات و ارتباطات در سیستم حمل و نقل است و این امکان را بوجود می آورد که بخش های مختلف مدیریت حمل و نقل با یکدیگر بطور خودکار تعامل داشته باشند [۳۹] . ITS در واقع ادغام فناوری اطلاعاتی و ارتباطی با وسایل نقلیه و شبکه راهایی است که مسافران و کالاها از طریق آن جابجا میشوند . متداول ترین تعریفی که میتوان از ITS ارائه نمود به این شرح است : سیستم های حمل و نقل هوشمند با استفاده و بکارگیری فناوریهای نوین از قبیل الکترونیک , ارتباطات و سیستم های کنترل باعث ارتقاء سطح ایمنی , کارایی و ارزانی در حمل و نقل می شود که برای شیوه های مختلف حمل و نقل از قبیل جاده , راه آهن , هوایی و دریایی قابل تعمیم است .
۲-۵-۲- اهداف ITS
استفاده از ITS باعث نجات جان انسانها , صرفه جویی در زمان و پول , انرژی و منابع محیط زیست میگردد . از اهم اهداف ITS ترافیک روان و ایمن می باشد . ITS امکاناتی جدید برای بر طرف کردن مشکلات سخت ترافیکی , لجستیک غیر بهینه , کاهش صدمات محیطی ناشی از حمل و نقل زمینی ارائه میدهد [۶۰] .مهمترین دلیل برای سرمایه گذاری در ITS بهبود بهره برداری از سیستم حمل و نقل توسط افزایش کارایی , سودمندی و نجات جان انسانها , جلوگیری از اتلاف وقت , هزینه وانژی است همچنین خدمات ITS حمل و نقل را سالم تر و ایمن تر می سازد که در نتیجه آن از حوادث کاسته می شود و هدف ITS کسب آگاهی از وقایع جاده ای برای اقدام یکپارچه و حل مشکلات و وقایع در جاده است .
۳-۵-۲- دامنه و کاربرد ITS
ITS تمامی شیوه های حمل و نقلی را در بر میگیرد وتمامی عناصر سیستم حمل و نقل مانند وسیله نقلیه , زیر ساخت و راننده یا کاربر را مورد بررسی قرار میدهد . وظیفه کلی ITS بهبود تصمیم گیری است که اغلب بصورت بهنگام باید انجام شود , برای کنترل کننده های شبکه حمل و نقل و دیگر کاربران و در نتیجه بهبود کاربرد کلی سیستم حمل و نقل است ITS تعریفی وسیع از فنون و تدابیری را در بر میگیرد که میتواند با کاربرد یک فناوری بدست آید و یا بهبود مجموعه ای از فناوریهای حمل و نقل صورت پذیرد که البته هیچ یک از خدمات ITS به تنهایی نمی تواند راه حل کاملی باشد .
۴-۵-۲- تجهیزات ITS در بهبود حمل و نقل بار (مدیریت ناوگان باری)
مراجع دولتی مانند وزارت راه ، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای ، پلیس راه و امداد و نجات جاده ای مشتریان اصلی بهره برداری از مدیریت ترافیک و کنترل جاده ها هستند این ارگان ها همواره اطلاعات زیادی را از سطح جاده ها گرد آوری کرده و جهت تصمیم گیری هاو بهینه سازی ها در سطح شبکه راه ها از آنها بهره مند میگردند . ضمن اینکه بسیاری از منافع ITS برای مصرف کننده نهایی که همان مسافران جاده ها می باش نا معلوم و غیر محسوس است . ITS سلامتی ، ایمنی ، کفایت و راحتی سیستم حمل و نقل جاده ای را بدون آگاهی افراد از عملکرد خود به ارمغان می اورد . بنابراین آگاه سازی عمومی برای ارائه به کاربران حمل و نقل حائز اهمیت است زیرا که افراد چگونه می توانند از ایمنی ، سلامت ، اطلاعات بهتر ، راحتی بیشتر و کوتاه تر شدن زمان سفر لذت ببرند [۳۹][۳۵] .یا اینکه رانندگان باری تا چه حد از اینکه با برنامه ریزی سفرهای کاری خود را انجام دهند از آسایش روانی بیشتری برخوردارند و عدم نگرانی از مدت خواب بالای بارگیر در پایانه ها تا چه حد میتواند باعث سلامت روحی و بهبود کیفیت زندگی رانندگان گردد .
ITS می تواند بهره برداری از حمل و نقل را موثرتر سازد . سامانه های مدیریت ناوگان قادرند از هزینه های اجرایی کاسته و خدمات سودمندتری را ارائه دهد[۳۸] . برای مثال انجام محاسبات مطمئن تر برای زمان سفر و با برنامه ریزی برای سفرهای کاری مانند سفر ناوگان باری ، کنترل سازگاری و توزین در حال حرکت از هدر رفتن زمان جلوگیری می نماید[۳۹] . لذا استفاده هوشمندانه تر از زیر ساخت جاده ها ، کاهش آلودگی هوا ، حوادث کمتر به علت کنترل شرایط وسیله نقلیه میتواند کمک بزرگی به برنامه ریزی های کلان تصمیم گیری جهت مدیریت بهینه و جامع ناوگان در جاده های کشور انجام دهد . امروزه تجهیزات ITS مختلفی در سطح جاده های کشور مورد استفاده قرار می گیرد که اصطلاح جاده های هوشمند را نیز به میتوان به این جاده ها اختصاص داد . این تجهیزات باعث شده اند که جاده در برابر حوادث هوشمندانه عمل نمایند و مدیریت ناوگان جاده ای میسر گردد .
۵-۵-۲- نتیجه گیری
ITS بخش مهمی از تحول دجیتالی است تغییر شکل دجیتالی فناوری اطلاعات و ارتباطات محرکی برای پیشرفتهای بزرگ در برخی زمینه ها مانند ناوبری ماهواره ای , شبکه تلفن همراه و … که بدون استفاده از فناوری اطلاعات و پیشرفت در زمینه فناوری اطلاعات به هیچ عنوان فرصتی برای ITS وجود ندارد . همچنین زیر ساختهای الکترونیک نیز در پیشرفت ITS نقش مهمی داشته است . ITS باید از جابجایی مردم و کالا با رعایت ایمنی , کارایی و با توجه به شرایط محیطی پشتیبانی نماید . بنابراین پذیرش فناوریها برای ارائه خدمات به کاربر بصورت مقرون به صرفه و قابل اطمینان هم فرصتی بزرگ و هم چالشی بزرگ برای دستیابی به موفقیت , مهارتها ی متخصصین حمل و نقل نیاز به ترکیب با مهارتهای تحلیل گران سیستم مدل سازان داده ها , مهندسین ارتباطات , متخصصین عوامل انسانی و فناوری اطلاعات است تا با همکاری یکدیگر در راستای تولید یک محصول کارامد ITS تلاش کنند [۶۰].
۶-۲- کاربرد GPS در مدیریت ناوگان
بطورکلی بسیاری از افراد استفاده از GPS را همان مدیریت ناوگان میدانند اما آیا این چنین است ؟ در پاسخ باید گفته شود استفاده صرف از GPS در ناوگان به معنای مدیریت ناوگان نیست بلکه تشخیص رفتارهای راننده و دانستن موقعیت ناوگان ، زمان رسیدن ناوگان به مقصد به صورت منظم و یکپارچه ، برنامه ریزی برای ناوگان با بهره گرفتن از این اطلاعات می تواند مدیریت ناوگان را تشکیل دهد [۶۰]. سیستم های مدیریت ناوگان برای یک شرکت که تلاش دارد تا ناوگان تحت پوشش خود را مدیریت نماید شامل نظارت بر امور خارج از برنامه ناوگان ، نظارت بر رفتار رانندگان حادثه آفرین و … می باشد که با این رفتارها می تواند این افراد را تحت کنترل در آورند .
تشخیص توقف های وسیله نقلیه , تشخیص حوادث , تخمین زمان سفر و از همه مهمتر داشتن موقعیت لحظه ای وسیله نقلیه , سرعت وسیله نقلیه و میزات تخلفات آن در سرعت نیز می تواند از طریق اطلاعات GPS بدست آید که نقش کلیدی در مدیریت ناوگان دارد همچنین در انواع پیشرفته دستگاه های GPS موقعیت یاب قادر به مانیتورینگ میباشد و میتواند عدم رعایت موارد ایمنی را هشدار دهد .
رانندگان با این آگاهی که رفتار آنها تحت نظارت است رفتار ایمن تری از خود نشان میدهند [۶۰] . و شرکت های حمل و نقل و صاحبان بار نیز با آگاهی از حمل دارایی های خود امنیت بیشتری را احساس میکنند . و میتوانند برنامه ریزی های دقیق برای آینده داشته باشند و با اینگونه نظارت ها بر ناوگان تعلل های تعمدی رانندگان کاهش می یابد و می توان فرض کرد که بار بهموقع بدست مشتری خواهد رسید .
۱-۶-۲- GPS در صنعت حمل و نقل
سازمانهای دارای ناوگان حمل ونقل و توزیع کالا میتوانند با بکارگیری امکانات GPS و با توجه به ویژگی های سیستم ردیاب اهداف خود را محقق کنند که میتوان به :
- افزایش ایمنی ناوگان و جلوگیری از استفاده غیر مجاز از ناوگان
- بهینه نمودن مسیرهای پخش و توزیع کالا و تخصیص منابع صحیح به واحدهای سفارش دهنده
- ایجاد ساختار پایه جهت یک پارچه سازی و اتوماسیون سیستم های سفارش , توزیع و فروش
- بهینه نمودن سرویس دهی و کاهش زمان دریافت کالا توسط مشتری
- ایجاد ساختار مناسب در بروز نمودن اطلاعات سفارش انبارها
- کاهش هزینه های حمل و نقل برای شرکتها و راننده
فصل سوم