Ptarmigan
Grouse
زیر خانواده
شکل ۲-۱- رده بندی بلدرچین (کاتی، ۱۹۹۸)
در جنس بلدرچین ۱۳ گونه وجود دارد که کلیه نژادهای موجود از گونهی کوترنیکس[۷] میباشند. در این گونه دو نوع بلدرچین وحشی به نامهای اروپایی یا نوع معمولی و اروپا-آسیایی شناخته شده است. این احتمال وجود دار که منشا گروه دوم از گروه اول باشد. بلدرچین ژاپنی[۸] یک نژاد وحشی است و وزن آن سنگینتر از بقیه سویههای این نژاد است. سابقه اهلی شدن بلدرچین ژاپنی بسیار طولانی است و از قرن ۱۲ میلادی به عنوان یک پرنده آواز خوان مورد توجه بوده است این سویه بلدرچین از گروه بلدرچینهای موجود در کشتزارها حاصل شده است. باقیمانده اسکلت بلدرچین در قسمتهای فوقانی تخته سنگهای غار پلییستوسین در بریتانیا مشاهده شده است. همچنین استفاده قوم یهود از گوشت بلدرچین در یک نسخه اسپانیایی مربوط به قرن یازدهم که در کتابخانه واتیکان حفظ میشود، ذکر شده است. در یونان باستان بلدرچین به عنوان یک پرنده قفسی توسط افراد علاقه مند برای جنگ دادن و یا برای مصرف گوشت پرورش داده میشد (۵۹).
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۲- تاریخچه اهلی کردن بلدرچین ژاپنی
شروع پرورش بلدرچین در ژاپن، قرن یازدهم است که به صورت اهلی از کشور چین وارد میشد. در ابتدا هدف از پرورش و نگهداری بلدرچین، به عنوان یک پرنده آواز خوان بود و از آن برای شرکت در مسابقات آواز خوانی استفاده میشد. بلدرچین تجاری امروزی نیز در فاصله سالهای ۱۹۱۰ تا ۱۹۴۱ از لا ینهای بلدرچین آواز خوان به وجود آمد و از همان زمان انتخاب برای گوشت و تخم در بلدرچین آغاز شد. در طول جنگ جهانی دوم جمعیت هر دو گروه بلدرچین (آواز خوان و تجاری) به شدت کاهش یافت. بعد از جنگ، بخش بلدرچین ژاپنی از معدودی بلدرچین موجود در کشورهایی مثل کره، چین و تایوان و هم چنین نوع وحشی موجود در طبیعت رونق گرفت. لا ینهای بلدرچین ژاپنی موجود در آمریکا و اروپا نیز بعد جنگ جهانی دوم از این جمعیت حاصل شدهاند (۵۹).
در حال حاضر با توجه به محدودیت مراتع کشور، تهیه گوشت قرمز از پرورش گاو و گوسفند با مشکلاتی مواجه است. این مسئله موجب شده است که انسانها برای دغدغههای تا مین پروتئین مورد نیاز خود اقدام به اهلی کردن پرندگان حلال گوشت کنند و با پرورش صنعتی آنها بخشی از احتیاجات پروتئینی خود را برطرف سازند. پرورش بلدرچین امروزه جایگاه خاصی در صنعت پرورش طیور پیدا کرده که با توجه به افزایش تقاضای مردم برای مصرف گوشت و تخم بلدرچین و اقتصادی بودن آن از نظر تولید، پیش بینی میشود در آینده توسعه بیشتری پیدا کند (۸).
۲-۳- پراکندگی و محل زیست
به طور کلی بلدرچینها در تابستان زیاد دیده میشوند. معدودی از آنها در زمستان در زمینهای کم ارتفاع سراسر ایران باقی میمانند. رشد بلدرچین بومی آسیا (Coturnix coturnix) سریع بوده و آب و هوای معتدل برای آنها مناسب بوده است. بنابراین بین المدارین منطقه مناسبی برای زندگی آنها میباشد. نوع وحشی بلدرچین که در طبیعت زندگی میکند مهاجر است و زمستان را در شمال آفریقا، در بیابان و دشتهای سبز و خرم سپری و در تابستان با پرواز در امتداد دریای مدیترانه به اروپا مهاجرت میکند. در دشتها و سبزه زارهای ایران، بلدرچینهای وحشی به وفور یافت میشوند (۸).
۲-۴- ویژگیهای عمومی بلدرچین
اصولاً بلدرچینها پرندگانی پر طاقت، نیرومند و مقاوم میباشند و میتوانند در مناطقی با آب و هوای گوناگون رشد و تولید مثل کنند. این توانایی ناشی از قدرت سازگاری زیاد آنها با شرایط گوناگون محیطی میباشد. بلدرچین دارای مقاومت خوبی نسبت به شرایط نامساعد محیطی بوده و در محیطهای مختلف به راحتی سازگار میشود. این پرندگان سریع رشد میکنند. سن بلوغ در این پرندگان کم بوده و در سن ۲-۱۵/۱ ماهگی بلوغ جنسی در آنها کامل میشود در این هنگام وزن پرنده نر در حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ گرم و وزن پرنده ماده در حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم میباشد. البته وزن پرنده بر اساس نوع، نژاد و روش پرورش میتواند با اعداد ارائه شده متفاوت باشد. این پرنده پس از بلوغ جنسی حدود ۸ تا ۱۰ ماه تخمگذاری میکند و میانگین تعداد تخم در این مدت ۲۰۰ تا ۲۵۰ عدد است. ویژگیهای عمومی بلدرچین در جدول ۲-۱ نشان داده شده است (۸).
جدول ۲-۱ : مشخصات عمومی و تولیدی بلدرچین ژاپنی
معیار
میانگین
واحد
دمای محیطی مورد نیاز
۳۹-۲۴
درجه سانتیگراد
رطوبت محیطی مورد نیاز
۷۰-۴۵
درصد
متوسط مصرف خوراک
۳۰-۲۵
گرم در روز