سوال اصلی تحقیق:
عوامل تاثیر گذار بر شیوههای اطلاع رسانی در زمان بحران قطع برق از دید کارشناسان پدافند غیرعامل و رسانه چیست؟
سوالات فرعی تحقیق:
اطلاع رسانی مناسب به مدیریت بحران کمک می کند یا برای آن مزاحمت ایجاد میکنند و به گسترش آن دامن میزنند؟
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
اطلاع رسانی مناسب در شرایط بحران، خسارات ناشی از بحران را کاهش میدهد؟
در شرایط بحرانی، رسانهها صرفا وظیفهی آموزش خواهند داشت؟
با توجه به حساسیت و اهمیت اطلاع رسانی در شرایط بحران، آیا باید خدمات ویژهای به رسانهها داد؟
آیا ایجاد مراکز رسانهای متحرک (Mobile) برای اطلاع رسانی در شرایط بحرانی الزامی میباشد؟
نزدیکی مرکز انتشار اخبار و اطلاعیهها به محل وقوع بحران چه تاثیری بر مخاطبان خواهد داشت؟
پیشبینیهای لازم در شرایط بحرانی چه تاثیری بر شیوههای اطلاع رسانی در زمان بحران میگذارد؟
ارتباط دائم و موثر مدیران بحران و اصحاب رسانه، پیش از وقوع بحران؛ چه تاثیری بر شیوههای اطلاع رسانی در زمان بحران دارد؟
چه ارتباطی بین اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق و میزان استفاده عموم از رسانههای نوین وجود دارد؟
بهترین رسانه برای اطلاع رسانی در شرایط بحران، کدام رسانه است؟
انواع بحران چه تاثیری در شیوههای اطلاع رسانی دارند؟
موقعیت مخاطبان چه تاثیر در شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران دارد؟
فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی
بین نگرش کارشناسان و شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطه معنی داری وجود دارد.
فرضیات فرعی
بین پیش بینیهای اصحاب رسانه و شیوه اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطهی معنی داری وجود دارد.
بین تامین برق رسانهها به عنوان مراکز حساس و شیوه اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطه معنی داری وجود دارد.
بین تامین مراکز جایگزین اطلاع رسانی و شیوه اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطه معنی داری وجود دارد
بین آموزش پیش از وقوع شرایط بحران و شیوه اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطه معنی داری وجود دارد.
بین عدم وابستگی صِرف به رسانههای نوین و شیوه اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطه معنی داری وجود دارد
بین نوع بحران و شیوه اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق رابطه معناداری وجود دارد.
متغیرهای پژوهش
متغیر وابسته
در این پژوهش متغیری که به بررسی عوامل مختلف برآن میپردازیم، “شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران” میباشد؛ که منظور ما از شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران، چگونگی انتقال پیامها به عموم مردم با بهره گرفتن از وسایل ارتباط جمعی است. در این پژوهش رسانهها به عنوان شیوهی اطلاع رسانی در نظر گرفته شدهاند و عوامل موثر بر استفاده از انواع رسانهها و همچنین قابلیت استفاده از هر رسانه در بحرانها مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است.
متغیرهای مستقل
نگرش مدیران بحران: اینکه مدیران بحران به اطلاع رسانی دیدی مثبت دارند یا اطلاع رسانی را به نوعی مزاحم فعالیت خود میدانند در فراهم آوردن امکانات لازم برای استفاده از شیوههای مختلف اطلاع رسانی تاثیر گذار میباشد.
لحاظ نمودن مراکز اطلاع رسانی به عنوان مراکز حساس: در این پژوهش دید شرکت کنندگان به میزان اهمیت اطلاع رسانی در شرایط بحران و هم رده قراردادن این مراکز با سایر مراکز حساس، یکی دیگر از متغیرهای مستقل میباشد.
تامین مراکز جایگزین اطلاع رسانی: پیش بینی بحرانها و شرایط بوجود آمده درآن و تامین مراکز جایگزین اطلاع رسانی که بتوانند بدون دسترسی به زیرساختها به اطلاع رسانی از شیوههای مختلف بپردازند.
پیش بینی اصحاب رسانه از شرایط بحرانی: میزان آشنایی اصحاب رسانه با شرایط بحرانی و پیشبینی این شرایط و در نتیجه تامین امکانات و تجهیزات مناسب برای اطلاع رسانی در این شرایط از عوامل تاثیر گذار بر شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران میباشد.
آموزش مدیران بحران برای ارتباط با رسانهها: میزان آشنایی مدیران بحران و همچنین آموزش این مدیران برای ارتباط با رسانهها از دیگر عوامل تاثیرگذار بر شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران در نظر گرفته شده است.
نوع بحران: از عوامل دیگر تاثیرگذار بر شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران قطع برق، نوع بحران میباشد، اینکه بحران انسانی است یا طبیعی، سیاسی است یا جنگ و … میتواند بر شیوههای اطلاع رسانی تاثیرگذار باشد.
قلمرو پژوهش
این پژوهش از نظر موضوعی به بررسی شیوههای اطلاع رسانی در شرایط بحران ناشی از قطع برق میپردازد، قطع برقی که خود ناشی از وجود یک بحران دیگر مانند سیل، زلزله، جنگ یا بحرانهای اقتصادی رخ داده و از یک سو امکان دریافت اخبار و اطلاعات را برای مخاطبان محدود می کند و از سوی دیگر رسانهها را برای اطلاع رسانی دچار مشکل میکند. زمان انجام این تحقیق از زمستان ۱۳۹۲ تا پاییز ۱۳۹۳ میباشد و این تحقیق در تهران صورت پذیرفته است.
تعریف مفاهیم و واژگان پرکاربرد
بحران
بحران پیشامدی است که بصورت ناگهانی و گاهی فزاینده رخ میدهد و به وضعیتی خطرناک و ناپ
ایدار برای فرد، گروه و یا جامعه می انجامد. بحران باعث بوجود آمدن شرایطی میشود که برای برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اساسی و فوقالعاده است. بحرانها بر حسب نوع و شدت متفاوتند. بحران یک فشارزایی بزرگ و ویژه است که باعث در هم شکسته شدن انگارههای متعارف و واکنش های گسترده می شود و آسیب ها، تهدیدها، خطرها و نیازهای تازهای به وجود میآورد. (حسینی، ۱۳۸۷؛ ۱۵)
پدافند غیرعامل
پدافند غیر عامل به مجموعهی اقداماتی اطلاق میگردد که مستلزم به کارگیری جنگافزار و عملیات مستقیم نبوده و با اجرای آن میتوان از وارد شدن خسارات مالی به تجهیزات، تاسیسات حیاتی حساس نظامی، غیرنظامی و تلفات انسانی جلوگیری نموده و یا میزان این خسارات و تلفات را به حداقل ممکن کاهش داد. (عظمتی، ۱۳۸۸؛ ۱۵۵)
شیوههای اطلاع رسانی
در این تحقیق منظور ما از شیوههای اطلاع رسانی، چگونگی انتقال پیامها به عموم مردم با بهره گرفتن از وسایل ارتباط جمعی میباشد. دامنهی این شیوهها بسیار گسترده بوده و تقسیمبندی آنها بصورت جامع و مانع امری مشکل میباشد، لذا ما با تعریف رسانهها و تقسیم بندی آنها براساس رسانه نسبت به معرفی شیوههای اطلاع رسانی میپردازیم.
روش پژوهش
در این پژوهش از روش پیمایشی با بهره گرفتن از پرسشنامهی محقق ساخته، برای بررسی نظرات شرکت کنندگان در نظرسنجی استفاده میگردد.
جامعهآماری
با توجه به محدودیتهایی که در خصوص بودجه پژوهش و همچنین دسترسی به اطلاعاتی که جنبه محرمانه دارند جامعه آماری در نظر گرفته شده برای این پژوهش نمونه در دسترس که شامل ۴۰ نفر از کارشناسان رسانه و ۲۰ نفر از کارشناسان پدافند غیر عامل میباشند استفاده شده است.