-
-
- تحلیل واریانس یکی دیگر از آزمونهای مورد استفاده میباشد، و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بخواهیم در آن بیش از دو جامعه مستقل را از نظر مقیاس فاصلهای با یکدیگر مقایسه کنیم، که برای این منظور روش تحلیل واریانس مناسبترین شیوه آماری محسوب می شود. یکی از ویژگیهای این روش برآورد وزنها است. ارزش هر وزن رگرسیونی دامنه تغییرات متغیر وابسته (متغیر سطح بالاتر) را به ازای یک واحد تغییر در متغیر مستقل (متغیر سطح پایینتر) نشان میدهد. در حالت وجود دو یا چند متغیر سطح پایینتر، باید این وزنها را استاندارد نموده، چرا که ممکن است متغییرها مقیاسهای متفاوتی داشته باشند. ضرایب رگرسیونی استاندارد شده یا ضرایب بتا چون مقیاس یکسانی دارند، مقایسه متغیرهای سطح پایینتر را امکان پذیر می کنند. در این روش میتوان از ضریب بتا برای تعیین اهمیت نسبی یک متغییر سطح پایینتر استفاده نمود. در واقع این ضرایب نشان دهنده میزان تاثیرگذاری هر یک از متغیرهای مشاهده شده (معیارها و جزء معیارهای سازنده کیفیت محیط سکونت) بر متغییر پنهان (کیفیت محیط سکونت) است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
- برای فهمیدن میزان همبستگی بین دو جامعه شاخصی به عنوان ضریب همبستگی بین دو جامعه محاسبه می شود. ضریب همبستگی کمیتی است که درجه و میزان همبستگی دو جامعه را که دارای افراد متناظرند تعیین می کند. میزان ضریب همبستگی بین دو جامعه از ۱+ تا ۱- متغیر است. به عبارت دیگر اگر دو جامعه دارای همبستگی کامل مستقیم باشند، مقدار ضریب همبستگی آنها ۱+ و اگر دارای همبستگی کامل معکوس باشند مقدار ضریب همبستگی آنها ۱- برآورد می شود. دو جامعه که دارای عدم همبستگی باشند ضریب همبستگی آنها صفر خواهد بود.
۳-۶. روایی و پایایی پرسشنامه:
برای سنجش پایایی سوالات پرسشنامه با بهره گرفتن از آزمون الفای کرونباخ نتایج پرسشنامه ها را مورد آزمون قرار دادهایم که مقدار آلفای به دست آمده از این آزمون برابر (۸۶/۰) است که نشان دهنده پایایی خوبی است. همچنین به منظور شناسایی و روایی پرسشنامه از آزمون کرویت بارتلت (KMO) استفاده شده که عدد به دست آمده معادل (۶۳/۰) بوده که نشان دهنده روایی خوبی میباشد.
۳-۷. جامعه آماری، روش نمونه گیری و تعداد نمونه:
شهر سنندج به عنوان یک شهر بزرگ منطقهای طی سه دهه اخیر رشد شتابانی هم در افزایش جمعیت و هم در گسترش سطح داشته است، به گونه ای که خزش پیوسته این شهر طی دوره مذکور هشت روستا را با تمام زمینهای زراعی، باغی و مراتع پیرامونشان در بافت خود ادغام کرده و اکنون کوچکترین نشانهای از ساختارهای روستایی خود ندارند. روستاهایی که از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۰ در شهر سنندج ادغام شده اند، روستاهای کمیز، حاجی آباد، مبارک آباد، فرجه، قرادیان، خانقاه سنندج، دگایران و قشلاق نام داشتند. در دهه اخیر نیز دو نقطه روستایی دیگر به نامهای حسن آباد و نایسر به این تعداد افزوده شده اند که به دلیل فاصله اندکی با شهر سنندج با عنوان ناحیه منفصل شهری به حیات خود ادامه می دهند. با توجه به جدید بودن ادغام این روستاها در شهر سنندج و برخورداری از برخی ویژگیهای روستایی، برخورداری از بیشترین میزان رشد جمعیتی نسبت به نقاط سکونتی مجاور، نقش پررنگ سکونتی- خوابگاهی آنها برای شهر سنندج و همچنین وجود آمار و اطلاعات دقیق به عنوان نمونه موردی این تحقیق برگزیده شدند.
جامعه آماری در این پژوهش روستاهای ادغام شده در شهر سنندج شامل دو روستای نایسر و حسن آباد است که بر اساس آمار رسمی سال ۱۳۸۵، در کل دارای جمعیتی معادل ۲۸۱۲۰ نفر (جمعیت نایسر ۱۸۹۷۲ و جمعیت حسن آباد ۹۱۴۸ نفر است) است. در این تحقیق با بهره گرفتن از روش کوکران به تعیین حجم نمونه اقدام کردهایم. بر اساس این روش برای برآورد حجم نمونه از تکنیکها و روشهای آماری استفاده می شود. منتها محقق برای انجام دادن آن به دانستن اطلاعاتی درباره جامعهای که قصد انتخاب نمونه از آن را دارد، نیاز دارد. ویژگی عمده این فرمول، آن است که میتوان حجم جامعه را نیز در آن دخالت داد و به یک نمونه منطقیتری دست یافت. این روش که برای برآورد حجم نمونه در متغیرهای کیفی به کار میرود به صورت زیر میباشد.
در این فرمول t اندازه متغیر در توزیع نرمال است که از جدول مربوط به سطح احتمال مورد نظر استخراج می شود.P درصد توزیع صفت در جامعه یعنی درصد افرادی است که دارای آن صفت مورد مطالعه میباشند. q درصد افرادی است که فاقد آن صفت در جامعه هستند. d تفاضل نسبت واقعی صفت در جامعه با میزان برآورد آن صفت در جامعه است که حداکثر نسبت آن تا ۰.۰۵ است و دقت نمونه گیری نیز به آن بستگی دارد و در نهایت n حجم جامعه آماری است(مولودی، ۱۳۸۸، ۲۵). در این تحقیق ما میخواهیم حجم جامعه نمونه را از مجموع جمعیت دو روستای ادغام شده در شهر سنندج یعنی روستاهای نایسر و حسن آباد بر اساس آمار رسمی سال ۱۳۸۵ که دارای جمعی معادل ۲۸۱۲۰ نفر میباشند، انتخاب نمائیم که بر اساس فرمول مذکور حجم جامعه نمونه در این پژوهش ۳۶۵ نفر میباشد. این تعداد کل نمونه متناسب با حجم جمعیت روستاهای مذکور بین دو سکونتگاه حسن آباد و نایسر تقسیم شد.
منابع و مأخذ:
بیگدلی، ابوالفضل(۱۳۸۵)؛ تحلیل عوامل و موانع پذیرش روشهای کشاورزی پایدار توسط گندمکاران- مطالعه موردی مددکاران ترویجی استان قزوین، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.
فرید، یدالله(۱۳۷۱)؛ کاربرد جغرافیا در روش تحقیق شهر و روستا، انتشارات دانشگاه تبریز، تبریز.
مولودی، جمشید(۱۳۸۸)؛ سنجش کیفیت محیط شهری در شهرهای جدید- مطالعه موردی: شهر جدید هشتگرد، پایان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی مجتبی رفیعیان، دانشگاه تربیت مدرس.
۴-۱. مقدمه
بررسیها نشان میدهد که بدون شک انجام و تکمیل هر مطالعه ای بدون داشتن نگرشی یکپارچه و کلنگر و آگاهی از وضعیت منطقه و یا شهر مورد مطالعه ناقص است. بدون اطلاع از ویژگیهای محیطی و طبیعی، شرایط و تحولات اقتصادی- اجتماعی نمی توان به قضاوت صحیح در مورد مسایل مورد مطالعه پرداخت. به همین دلیل در این فصل در ابتدا با نگاهی اجمالی، به بررسی و معرفی منطقه و شهر مورد مطالعه در ابعاد طبیعی، اجتماعی- فرهنگی و… پرداخته و در وهلهی بعد یافتههای توصیفی و استنباطی تحقیق که می تواند از یک سو تبیین کننده وضعیت موجود نمونه مطالعاتی باشد و از سوی دیگر مرجعی برای تحلیل و آزمون فرضیات و تشریح روابط بین متغیرهای تحقیق است. در ادامه نیز به ارائه جمع بندی و نتیجه گیری از یافتههای تحقیق خواهیم پرداخت.
۴-۲. موقعیت جغرافیایی
شهر سنندج مرکز استان کردستان در مختصات /۰۰ ۴۷۰ طول شرقی و /۱۹ ۰ ۳۵ عرض شمالی در ارتفاع ۱۵۰۰ متر از سطح آبهای آزاد و در ۵۰۶ کیلومتری جنوب غرب شهر تهران واقع شده است.
۴-۳. جغرافیای انسانی- اقتصادی منطقه مورد مطالعه
۴-۳-۱. ویژگیها و تحولات جمعیتی شهر سنندج
شهر سنندج مرکز سیاسی- اداری و بزرگترین شهر استان کردستان به عنوان یک مادرشهر منطقهای، نقش قطب مسلط جمعیتی، اقتصادی و سیاسی استان را دارد و به خاطر ساختار خاص در عرضه خدمات و امکانات مختلف نه تنها محل مراجعه روستاییان، بلکه ساکنان سایر شهرهای استان و در بسیاری موارد ساکنان سکونتگاههای شهری و روستایی خارج از استان میباشد. و در موارد بسیاری شاید به بهترین نحو بتوان اصطلاح “غصب انحصاری تامین نیازها (اهلرس، ۱۳۸۰: ۲۳۴) در منطقه را به آن نسبت داد.
بررسی تحولات جمعیتی شهر سنندج در نیم قرن اخیر نشان میدهد که جمعیت این شهر از ۴۰۸۶۱ نفر در سال ۱۳۳۵ به ۳۱۶۸۳۲ در سال ۱۳۸۵ افزایش یافته است. این بررسی نشان میدهد که بیشترین شدت رشد شهرنشینی در سنندج در دهه ۱۳۶۵- ۱۳۵۵ بوده است، به گونه ای که جمعیت شهر سنندج در این دهه با نرخ رشد بی سابقه ۸ درصد، ۱۰۸۶۶۵ نفر افزایش داشته است(سالنامه آماری استان کردستان ۱۳۳۵ تا ۱۳۷۵ و ۱۳۸۵ ،http://www.sci.org.ir).
به طور کلی شهر سنندج در سه دهه اخیر رشد شتابانی هم در افزایش جمعیت و هم در افزایش سطح داشته است. به گونه ای که جمعیت و مساحت این شهر در سال ۱۳۵۵ به ترتیب ۹۵۸۷۲ نفر و ۳۹۷ هکتار بوده است. همچنین جمعیت این شهر در سالهای ۱۳۶۵ و ۱۳۷۵ نیز به ترتیب ۲۰۴۵۳۷ و ۲۷۷۸۰۸ نفر افزایش و مساحت آن نیز در سالهای یاد شده به ترتیب به ۱۷۰۳ و ۳۵۰۰ هکتار گسترش مییابد(مهندسین مشاور تدبیر شهر، ۱۳۸۴). مساحت شهر سنندج بر اساس آمار سال ۱۳۸۵ ۳۸۱۵ هکتار میباشد. در واقع در دوره سی ساله ۱۳۸۵- ۱۳۵۵ جمعیت شهر سنندج ۳/۳ و مساحت آن بیش از ۱۰ برابر افزایش یافته است. نکته جالب توجه این است که در دوره مذکور رشد مساحت شهر بیشتر از رشد جمعیت آن بوده است.جدول (۴-۱)
جدول (۴-۱): تغییرات جمعیت و مساحت شهر سنندج طی دوره ۱۳۸۵-۱۳۵۵
سال
تغییرات جمعیت
تغییرات مساحت
تعداد جمعیت
متوسط نرخ رشد سالیانه
مساحت به هکتار
متوسط نرخ رشد سالیانه
۱۳۵۵
۹۵۸۷۲
-
۳۹۷
-
۱۳۶۵
۲۰۴۵۳۷
۸۷/۷
۱۷۰۳
۶۷/۱۵
۱۳۷۵
۲۷۷۸۰۸
۱۱/۳
۳۵۰۰