رد
دانش مالی اعضای هیات مدیره
۷.۲۵۰
۳.۶۲۷
**۱.۹۹۹
۰.۰۴۶
تأیید
۵ – ۳ نتیجه گیری
هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین ویژگی های هیات مدیره بعنوان یکی از ساز و کارهای نظام راهبری شرکت و کیفیت گزارشگری مالی و ریسک است.نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول پژوهش بیانگر این است که بین اندازه هیات مدیره و کیفیت گزارشگری مالی ارتباط مثبت معناداری وجود دارد.یعنی تعداد اعضای هیات مدیره بر کیفیت گزارشگری مالی اثرگذار هستند و با افزایش اعضای هیات مدیره مطلوبیت گزارشگری مالی افزایش می یابد.این نتیجه ، با نتایج تحقیقات انجام شده ازجمله موران و همکاران(۲۰۱۴)، حاجیها و اخلاقی (۱۳۹۲) همخوانی دارد.
نتایج آزمون فرضیه دوم نشان می دهد که بین استقلال هیات مدیره و کیفیت گزارشگری مالی ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. یعنی هرچه درصد اعضای غیر موظف هیات مدیره بیشتر باشد مطلوبیت گزارشگری مالی افزایش می یابد. این نتیجه ، با یافته های پژوهش دمیتروپولس وآستریو (۲۰۱۰)،دیانتی و محمدی(۱۳۹۲) سازگار است.
آزمون فرضیه سوم و چهارم و پنجم این پژوهش نشان داد که رشته تحصیلی ، سوابق شغلی و دانش مالی اعضای هیات مدیره موجب کیفیت گزارشگری مالی نمی شود. این نتیجه ، با نتایج پژوهش سجادی و همکاران (۱۳۸۸) همخوانی دارد.
نتیجه آزمون ششم این تحقیق بیانگر نبود رابطه معنادار بین اندازه هیات مدیره و ریسک شرکت است.با توجه به ماده ی (۱۰۷) اصلاحیه ی قانون تجارت، تعداد اعضای هیات مدیره ی بیشتر شرکت های سهامی عام، ۵نفر است.این نتیجه احتمالاً بیانگر این است که الزامات قانونی تعیین کننده ی اندازه هیات مدیره است و به سایر عوامل نظیر موضوع فعالیت شرکت ، اندازه و ساختار شرکت و غیره توجه نمی شود.این نتیجه همراستا با نتیجه تحقیق وینسنت و همکاران (۲۰۱۰)و رزمیان و هشی(۱۳۹۲) است.
نتیجه آزمون هفتم این پژوهش بیانگر نبود رابطه معنادار میان استقلال هیات مدیره و ریسک شرکت است در حالی که، انتظار می رفت نقش مدیران غیرموظف به عنوان افرادی مستقل در کاهش ریسک شرکت مؤثر باشد،اما بین استقلال هیات مدیره و ریسک ارتباطی وجود ندارد. دلایل احتمالی آن را می توان متغیرهای داخلی و خارجی مانند نوع صنعت، چرخه عمر متفاوت شرکت ها، قرار گرفتن در کشورهای مختلف، رو ش شناسی های متفاوت در پژوهش ها و دیدگاه های متضاد درباره مشارکت هیات مدیره در تصمیم گیری دانست. از دلایل دیگر نیز، عدم استقلال کافی مدیران غیرموظف برای اعمال نقش نظارتی آنها است. این نتیجه با تحقیق متوسل و همکاران (۲۰۱۳)،نالتی و دیگران(۲۰۱۲)و قالیباف اصل و رضایی(۱۳۸۶) همراستا می باشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
نتایج فرضیه هشتم و نهم این تحقیق بیانگر نبود رابطه بین رشته ی تحصیلی و سوابق شغلی هیات مدیره و ریسک شرکت می باشد. یعنی اینکه رشته تحصیلی و سوابق شغلی اعضای هیات مدیره باعث کاهش ریسک شرکت نمی شود.این نتیجه با تحقیق ولیاس (۱۹۹۶) سازگار است.
آزمون فرضیه دهم بیانگر وجود رابطه مثبت معنی دار بین دانش مالی اعضای هیات مدیره و ریسک شرکت می باشد. یعنی هر چقدر ترکیب هیات مدیره از دانش مالی بیشتری برخوردار باشند ریسک شرکت افزایش می یابد.در متون حاکمیت شرکتی بر حضور حداقل یک عضو مالی غیرموظف در ترکیب هیات مدیره تأکید شده است.نتیجه این تحقیق همراستا با تحقیقات میسرا و ویشنانی (۲۰۱۲) ، اریکسون و همکاران (۲۰۰۵) وقالیباف اصل (۱۳۷۳)می باشد.
بطور کلی، نتایج پژوهش نشان می دهد که هیات مدیره در ایران در یک جایگاه سمبولیک قرار دارد و به صورت کارآ به وظایف خود برای کاهش مشکلات نمایندگی و ریسک و مطلوبیت کیفیت گزارشگری مالی عمل نمی نماید. از این رو، با توجه به فرایند خصوصی سازی و کوچک سازی دولت که از مهمترین مباحث اقتصادی روز است؛ تصویب و اجرای هر چه سریع تر آیین نامه ی حاکمیت شرکتی که توجه ویژه ای به نظام حاکمیت شرکتی و به خصوص هیات مدیره داشته است، ضروری به نظر می رسد.(نیکبخت و همکاران، ۱۳۸۹).
۵- ۴ محدودیت در تعمیم نتایج تحقیق
تحقیق حاضر نیز دارای محدودیت های است که باعث می شود نتایج آن با احتیاط بیان شود. محدودیت هایی که محقق در این تحقیق با آنها روبرو بوده است عبارت است از :
نخستین محدودیت این تحقیق ، تأثیر متغیرهای دیگری است که کنترل آنها خارج از دسترس محقق است.متغییرهای مانند نوسانات شاخص های کلان اقتصادی ، شرایط سیاسی ، وضعیت بازار سرمایه ، عمر شرکت ها از جمله متغییرهایی هستند که امکان تأثیر آنها بر نتایج تحقیق وجود دارد.لذا تحقیق از این نظر که قادر به کنترل تمامی متغیرها نمی باشد دارای محدودیت است.
با توجه به اینکه نمونه پژوهش از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده است و شرکتهای نمونه از لحاظ اندازه، صنعت، نوع محصولات لزوماً معرف تمام واحدهای اقتصادی فعال در کشور نیستند، بنابراین تعمیم یافتههای این پژوهش باید با احتیاط انجام گیرد.
۵ – ۵ پیشنهادات ناشی از یافته های پژوهش
انجام سرمایه گذاری یکی از موارد ضروری و اساسی در فرایند رشد و توسعه اقتصادی کشور است. سرمایه گذاران از بعد عرضه سرمایه، تا جای ممکن سعی دارند که منابع مالی خود را به سویی سوق دهند که کمترین ریسک و بیشترین بازده را داشته باشند. در این راستا نقش بورس اوراق بهادار در جهت هدای
ت مؤثر و بهینه این سرمایه را نمی توان نادیده گرفت.به