صفحه ای
کندانسور
کندانسورها یا دستگاهای تقطیر کننده ماده مبرد ، بعد از کمپرسور قرار گرفته و گاز مبرد پس از ورود به این دستگاه تبادل حرارت کرده و تقطیر می گردد . کندانسورها به سه دسته تقسیم بندی می شوند :
کندانسور آبی
کندانسورهوایی
کندانسور تبخیری
در چیلرهای جذبی از انرژی بخار یا آب گرم و یا شعله مستقیم مشعل برای ایجاد برودت استفاده می گردد.در چیلر های تراکمی از یک موتور و کمپرسور استفاده میگردد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شکل (۲-۱۰)شماتیک یک چیلر جذبی
چیلر های جذبی به انواع به دو دسته کلی تقسیم میشوند
از نظر منبع گرمایی که خود به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
چیلر جذبی آب گرم
چیلر جذبی بخار
چیلر جذبی شعله مستقیم
از نظر چرخه تغلیظ
چیلر جذبی تک اثره
چیلر چذبی دو اثره
شکل ( ۲-۱۱) شکل ظاهری یک مدل چیلر جذبی مورد استفاده در تاسیسات برودتی
۲ - ۷- ۲ فن کوئل ها
فن کوئل بسیار شبیه یک دستگاه هواساز کوچک است . برای انتخاب فن کوئل بار برودتی محل را محاسبه و به آن بار هوای تازه خارج(در صورتیکه فن کوئل از طریق آن هوای خارج وارد اتاق شود) اضافه می شود تاظرفیت فن کوئل بدست آید. انتخاب ان نیز از طریق کاتالوگ های شرکت سازنده انجام می گردد .موتورهای فن کوئل اغلب دارای سه دور(سرعت) میباشد[۱۵]. نکته اینکه در هنگام محاسبه بار برودتی بایستی بار ناشی از موتور فن کوئل نیز به بار اتاق اضافه گردد.
فن کوئل ها دارای انواع مختلف هستند (شکل شماره ۲-)که شامل فن کوئل زمینی و فن کوئل سقفی و فن کوئل کانالی میباشند.
همچنین مشخصه فن کوئل ها با مقدار حجم هوادهی فن کوئل ها بیان میگردد.
شکل شماره (۲- ۱۲) شمای کلی انواع فن کوئل مورد استفاده در سیستم های برودتی
۲-۷-۳ دستگاه هواساز
دستگاه تهویه مرکزی(هواساز) از بخش های اصلی فیلتر، فن ،کوئل گرمایی و سرمایی و رطوبت زن و تجهیزات کنترلی تشکیل می شود کوئل سرمایی با آب سرد تولیدی چیلر کار میکنند [۱۵] .دستگاه هواساز با تنظیم دما و رطوبت و همچنین تامین هوای تازه و فیلتر کردن آن عمل تهویه مطبوع را انجام دهد . هوای برگشتی از اتاقها با هوای تازه در محفظه اختلاط ترکیب شده و به داخل ساختمان از طریق سیستم کانال کشی منتقل می گردد. فرایند رطوبت زنی از طریق افشانک هایی به داخل هوایی عبوری ازدستگاه انجام میگردد.
دستگاه های هواساز که از ورق گالوانیزه ساخته می شوند بستگی به موقعیت مکانی به صورت افقی یا قائم ساخته می شوند.
مهمترین مصرف کننده انرژی در سیستم هواساز موتور هواساز می باشد که باعث حرکت فن دستگاه میگردد و گردش فن باعث حرکت هوا در داخل هواساز و انتقال آن به داخل محیط های داخل ساختمان میباشد.
برای انتخاب فن مناسب دو پارامتر بایستی مشخص باشند. اولین پارامتر حجم هوادهی(CFM) کل دستگاه هواساز میباشد که بایستی مشخص گردد . پارامتر دوم افت فشار استاتیک در داخل دستگاه هواساز و کانال کشی ساختمان می باشد.
۲-۷-۴ برج خنک کننده
در سیستم برودتی که از کندانسور آبی استفاده می نمایند یکی از مهمترین بخش های آن استفاده از برج خنک کننده میباشد. در واقع برج خنک کننده حرارت جذب شده از طریق چیلر را که توسط یک سیال واسطه مانند آب به آن منتقل شده به هوای محیط منتقل میکند. برج خنک کننده در واقع هم مصرف کننده انرژی و برقی و هم مصرف کننده آب میباشد. اساس کار برج های خنک کننده و سیستم های کولر آبی یکی میباشد ولی در کولر آبی ما از هوای خروجی استفاده می نماییم و در برج خنک کننده از آب خروجی جهت خنک نمودن کندانسور چیلر.
برج خنک کننده بر اساس دبی آب کندانسور که بایستی خنک شود و همچنین دمای مرطوب محیط و همچنین دمای آب ورودی و خروجی انتخاب می گردد . زمانی که دمای مرطوب هوا از حدی بالاتر رود که هوا محیط از رطوبت اشباع شده باشد عملا برج خنک کننده فاقد کارایی خواهد بود .
این مهمترین نکته در انتخاب برج خنک کننده خواهد بود . در واقع در مناطقی که دمای مرطوب و رطوبت نسبی هوا بالاست(بیشتر از ۷۵ درحه فارنهایت و حداکثر ۸۰ درجه فارنهایت) نبایستی از سیستم برج خنک کننده استفاده نمود.درشکل (۲-۱۳) شمای کلی عملکرد یک برج خنک کننده نشان داده شده است.
شکل(۲-۱۳) – شمای کلی یک برج خنک کننده مورد استفاده در سیستم برودتی
بنابر این در مناطقی که رطوبت نسبی هوا بالاست بایستی از سیستم کندانسور هوایی بجای برج خنک کننده استفاده نمود.
۲-۷- ۵ کولر گازی
برای سرمایش فضاهای کوچک خصوصا در مناطق مرطوب می توان از کولر گازی استفاده نمود.کولر گازی یکی از دستگاه های برودتی است که در ایران بطور گسترده استفاده می گردد . در واقع یک سیستم برودتی اتاقی می باشد. انتخاب آن بر اساس بیشترین بار سرمایشی فضا میباشد.
یکی از مهمترین مصرف کننده های انرژی در مناطق گرمسیر کولر گازی میباشد. کولر های گازی در دو نوع پنجره ای و دو تکه ساخته میشوند. اساس کار کرد آن ها مشابه سیستم های تراکمی میباشد که از انواع کمپرسور در داخل آن ها استفاده می گردد.
در کولر گازی هوای داخل اتاق سیرکوله می شود و خنک می شود ولی تهویه ای انجام نمیشود[۱۵].
۲-۷- ۶ کولر آبی
کولر آبی ساده ترین و متداولترین دستگاه سرمایش در ایران است[۱۵].در بسیاری از نقاط ایران که دارای آب و هوای کویری(دمای خشک بالا و دمای مرطوب پایین در فصل تابستان) می باشند دو فرایند سرمایش و رطوبت زنی هوا بطور موثری به وسیله کولر آبی انجام می شود . همچنین کولر آبی عمل تهویه و تمیز کردن هوا را بطور قابل توجهی انجام می دهد. مهمترین عیب آن عدم استفاده آن در مناطق مرطوب و همچنین عدم کنترل دمای آن میباشد.
در کولر آبی از انرژی برق جهت حرکت فن و پمپ آب و همچنین از آب به مقدار قابل توجهی استفاده می گردد.
اما نکته ای که در کولر آبی شاید بدان تاکنون توجه نشده است این است که ایران کشوری است که دارای مشکل کم آبی است و کولر آبی حداقل روزانه یک صد لیتر آب مصرف می نماید . بنابراین اگر از کولر آبی به مقدار قابل توجهی استفاده گردد یکی از عواقب آن مشکل کم آبی خواهد بود
کولر آبی بر اساس حجم هوادهی آنها بر حسب فوت مکعب در دقیقه مشخص می شوند . استانداردهای موجود عبارتند از ۲۰۰۰،۳۰۰۰،۳۵۰۰،۴۰۰۰،۶۰۰۰،۷۰۰۰،۱۳۰۰۰ که بر اساس فضای مورد نظر که بایستی کولر در آنجا عمل سرد کردن را انجام دهد محاسبه میشود
امروزه از نرم افزار مختلفی جهت محاسبات بار های برودتی استفاده میشود.
۲-۷- ۷ پکیج سرمایشی
پکیج بر اساس ماکزیمم مجموع ساعتی بار های سرمایشی فضاهای یک واحد انتخاب می شود. بار ناشی از موتور فن بایستی بر ساس راندمان موتور و توان مصرفی موتور محاسبه گردد(به دلیل اینکه موتور و دمنده در داخل فضای مورد نظر قراردارند بنابر این بار حرارتی ناشی از کارکرد این دستگاه ها به سیستم اضافه میگردد).
۲-۸ نرم افزار های مورد استفاده در محاسبات بار های برودتی و انتخاب سیستم های تاسیسات سرمایشی
هم اینک در دنیا با توجه به گسترش روز افزون صنعت ساختمان سازی و با توجه به پیچیدگی مراحل محاسبات بار های برودتی نرم افزار های متعددی بدین منظور تولید شده است که اغلب در کشور های مختلف با توجه به شرایط جغرافیایی آن کشور تفاوت های عمده ای با کشور های مختلف دارند. یکی از نرم افزار های قدیمی مورد استفاده در محاسبات نرم افزار کریر و نرم افزار E20 می باشد که در ایران اغلب از این نرم افزار ها نیز استفاده می شود.