————————————————————————
۱۵.عنوان شغلی: بیطار
معنی لغوی: دام پزشک ؛ ستورپزشک (صدری افشار،۱۳۹۴: ۳۵)
کد isic: 2223
طبقه شغلی: متخصصان
بسط و شرح: در قدیم به دامپزشکی می گفتند:” بیطار". کولی ها که برای داد وستد می آمدند و چند روزی جایی می ماندند، علاقه مندان به کار و پیشه بیطاری، کار خود را با درمان الاغ کولیان شروع می کردند. از آنجائی که این بیطاری های تازه کار هنوز آن طور که باید و شاید با کار خود آشنا نبودند بلائی سر الاغ بی نوا می آوردند و جانش را می گرفتند. ( میرکیانی،۱۳۹۱: ۷۰)
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
امروزه با توجه به ایجاد رشته ی دامپزشکی در دانشگاه ها، برخی از فارغ التحصیل های این رشته به روستاهای خود برگشته و به کار طبابت بر روی دام ها مشغول می شوند. این امر باعث کاهش مرگ ومیر حیوانات ناشی از انواع بیماری ها می شود. درشهرهای بزرگ نیز مراکزی با عنوان کلینیک های دامپزشکی و معمولا در مناطق شمال شهر دایر شده اند که مراقبت از حیوانات خانگی را بر عهده درند.
در زمان های قدیم برخی از مردمان شهر نشین اقدام به نگهداری گربه و یا ماکیان در منازل خود می کردند و نگهداری سگ در باغ ها و خانه باغ ها معمول بود. بزرگان از لمس سگ اکراه داشته و به کودکان نیز آموزش می دادند که از نزدیک شدن به سگ خودداری کنند و طبق اعتقادات مذهبی و یا عرفی آن را نجس می دانستند. امروزه در برخی از خانه های متمولین برای مراقبت از خانه و گاهی برای یک ژست اجتماعی از سگ نگهداری می کنند. برخی از جوانان و نوجوانان نیز تحت تاثیر فرهنگ غرب از نژادهای مختلف سگ نگهداری می کنند و در محل های زندگی و آمدورفت خصوصی آن ها را در آغوش خود می گیرند.
مطلوبیت: از نیازهای بسیار مهم روستائیان برای حفظ سلامتی دام و حتی خودشان است. تحصیلات آنها در سطح پزشکی حیوانات است و شغل بسیار مهم و مفیدی مخصوصا در روستاها و میان عشایر.
————————————————————————
۱۶.عنوان شغلی: پالان دوزی
معنی لغوی: پالان دوز: پیشه وری که کارش دوختن پالان برای چهارپایان بارکش و باربران بود ؛ اکاف ؛ پالان گر ؛ تو قوم دوز (صدری افشار،۱۳۹۴: ۳۷)
پالان دوز : پوشش و تجهیزاتی که بهمنظور حفاظت و بهره کشی بهتر،برای حیوانات بارکش می سازند،پالان می نامند و کسی که پیشه اش دوختن این قبیل تجهیزات است پالان دوز نامیده می شود (بقیعی،۱۳۸۴: ؟)
مثال: کسانی که پالانها را میدوختند (راز مثل های ما، میرکیانی، ۸۴)
کد isic: 7436
طبقه شغلی: صنعتگران بسط و شرح: از شغل های قدیمی است. از نیازهای مبرم مردم آن زمان به عنوان پوشش پشت چهارپایان بوده است. از کاه یا پوشال تهیه می شود. کسانی که آنها را می دوختند، پالان دوز گفته می شدند. از وسایل کار آنها سوزن است.
مطلوبیت: هم برای ستوران با اهمیت بود و هم برای مردم. اگر بر پشت اسب و الاغ و قاطر و… پالان نگذارند، پشتش زخمی می شود و توانایی کار کردن نخواهد داشت.
————————————————————————
۱۷.عنوان شغلی: پشم ریس
معنی لغوی: کسی که با ریسیدن پشم نخ پشمی تولید می کند .(صدری افشار،۱۳۹۴: ۴۰)
مثال: به من گفت: برو برای من چرخ و دوک و پنبه بخر. من هم می خواهم پشم بریسم. (افسانه هایی از احمق ها، شمس،۵۰)
کد isic: 7431
طبقه شغلی: صنعتگران
بسط و شرح: این شغل بیشتر زنانه است و معمولا زنان آن را در منزل انجام می دهند. از ضروریات زندگی روستایی همکاری زنان در کار منزل است. ریسندگی از همین شغل هاست.
مطلوبیت: کمک به اقتصاد خانواده، صرفه جویی در زمان و داشتن مهارت زندگی از خصوصیات زندگی روستایی است.
————————————————————————
۱۸.عنوان شغلی: پیله ور
معنی لغوی: فروشنده ی دوره گرد که کالا برای فروش به روستاها می برد؛ چرچین؛ ۲. فروشنده اجناس خرده ریز و کم بها (صدری افشار، ۱۳۹۴: ۴۴)
مثال: پیله ور، …چندین کارگاه زده بود: قالی بافی جاجیم بافی… کارخانه جوجه کشی (اصیل آباد، رهگذر،۳۰)
کد isic: 9112
طبقه شغلی: کارکنان مشاغل ساده
بسط و شرح: فروشنده ی معمولا دوره گرد که مکان ثابتی برای عرضه ی کالای خود ندارد. ( صدری افشار، ۱۳۹۴: ۴۴) کاسبکاری که کالائی را در کوچه بزار می گرداندوبرای فروش تبلیغ می کند ،دستفروش نامیده می شود . دست فروش مکان ثابتی ندارد،هرچه دارد یا در طبقچه ی مستطیل شکلی که از گردن به به جلو شکمش آویزان است ،قرار می دهد،یا روی شانه اش حمل می کند و یا فقط یه دستش می گیرد و ضمن حرکت با صدای بلند از آن تعریف می کند: آنکه فروشنده ی وسائل حمام است ،فریاد می زند : سنگ پا،کیسه حمام و شانه ی اعلا . دست فروشان نه نیازی به سرمایه زیاد دارند،نه کرایه دکان ومزد شاگرد ومالیات می پردازند.کالائی راباتخفیف از تولید کننده آن می خرند وبه هر ترفندی باشد تا آخر وقت به فروش می رسانند.پاتوق آن ها بیشتر دور وبر زوارخانه ها و مسیر رفت و آمد زواران است . زیرا آنها باید در موقع برگشت باید سر و سوغات بخرند ، و چون از قیمت ها سر در نمی آورند زودتر تحت تاثیرحرفهای کاسبکاران قرای می گیرند . ( بقیعی، ۱۳۸۴: ۳۸)
مطلوبیت:
————————————————————————
۱۹.عنوان شغلی: پینه دوز
معنی لغوی: کسی که جامه و به ویژه کفش پاره ی مشتریانش را وصله و تعمیر می کند؛ پاره دوز( صدری افشار،۱۳۹۴: ۴۴)
مثال: ….اگر اون پینه دوز شب در دکنونشو نبنده و قفل نکنه، دزدا می آن ، کفش کهنه ها و …می برن (شما که غریبه نیستید، مرادی کرمانی، ۲۹۱)
بسط و شرح: یک صندلی و یک میزو چند تار بخیه دوزی و جعبه ای میخ و یک چکش از اصلی ترین سرمایه یک پینه دوز است که می تواند در یک دکان یک در یک و نیم متر و حتی در کنار خیابان به کارش ادامه دهد. تخصص خاصی ندارد. نیروی جسمی لازم دارد و سلامتی اش به خاطر لمس مستقیم کفش های دیگران در خطر است. قیافه های چروکیده از مشخصات اصلی آنهاست که نشان از مشکلات معیشتی دارد. درآمدش با تعداد مراجعین در ارتباط مستقیم است.
مطلوبیت: جزء پایین ترین اقشار جامعه ازنظر شان اجتماعی است. حتی اگر درآمد خیلی زیادی هم داشته باشد.