تحقیقات دیکسون [۹۵] (۱۹۸۵)، در ارزیابی خود در زمینه رضایتمندی جنسی و شادکامی زناشویی نشان داد کسانی که رضامندی جنسی نمره بالایی بدست آوردهاند از زندگی زناشویی رضایت بیشتری دارند مشکلات جنسی یکی از عواملی است که در ازواجهای موفق و پایدار نیز میتواند سبب بروز مشکلات زناشویی شود.
سانگ[۹۶] (۱۹۹۵) در ارزیابی میزان رضامندی جنسی میان همسران کرهای مقیم آمریکا دریافت که شوهران بیش از زنان از کیفیت رابطه جنسی خود رضایت دارند. میزان عزت نفس، نگرش مثبت و همدلی زن و شوهر با ارضای جنسی بهتر و کاملتر مرتبط شناخته شد و با رضامندی جنسی در جوانترها همبستگی بیشتری داشته است. همچنین تفاوت فرهنگی زن و شوهر از میزان رضایت جنسی آنها میکاست.
نتیجه تحقیق گریف و همکاران[۹۷] (۲۰۰۱) نشان داد هماهنگی بالایی بین فعالیت جنسی که زوجین تمایل دارند و فعالیتهای جنسی که زوجین تجربه میکنند دیده شده است. در یک مطالعهای که در آن ویژگیهای خانواده دارای عملکرد خوب بررسی شد معلوم گردید که رضایت از روابط جنسی همبستگی معنیداری با سطح عملکرد خانواده دارد.
نتیجه تحقیق وبستر و همکاران[۹۸] (۲۰۰۳) میرزا و همکاران (۲۰۰۵) مارخام و همکاران(۲۰۰۵). نشان داده است که نارضایتی از بدن یکی از عوامل مهم در پیشبینی عزت نفس فرد است با پایین آمدن میزان رضایت فرد از ظاهر جسمانیاش عزت نفس وی نیز آسیب میبیند البته رابطه بین عزت نفس و این نارضایتی را میتوان رابطه متقابل دانست.
نتیجه تحقیقات گیلبرت و مییر[۹۹] (۲۰۰۵) نشان داده که عزت نفس پایین میتواند نارضایتی از بدن را پیشبینی کند و به عبارتی دیگر فردی که عزت نفس پایینی دارد از جنبههای مختلف وجود از جمله ظاهر جسمانیاش رضایت کمتری دارد.
نتیجه تحقیق لو[۱۰۰] (۲۰۰۵) نشان داد زمانی که تصویر ذهنی خوبی از بدن خود ندارند دارای عزت نفس پایین در نتیجه با همسران خود نیز رابطه خوبی ندارند و نیز در مطالعه خود به این نتیجه رسیدند که زنانی که در شهر زندگی میکنند و دارای تحصیلات بالاتری هستند نسبت به تصویر ذهنی از بدن خود نگرانی بیشتری دارند. در این تحقیق بین سازگاری زناشویی با میزان درآمد نیز ارتباط معناداری وجود داشت.
تحقیق آبرهام و براین[۱۰۱] (۲۰۰۰) نشان میدهد هر زمانی که یکی یا هر دو همسر از سبک مدیریت تعارض رقابتی استفاده میکردند، سطح پایین رضایت زناشویی را گزارش میکردند. یافتههای پژوهش رابطه بین سبک حل تعارض مصالحه گرانه و سازگاری زناشویی با یکدیگر همسو میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
تحقیق فینی[۱۰۲] (۱۹۹۹) نشان داد تعارض مهمترین عامل واحدی است که رضایت زناشویی را در مردان پیشبینی میکند. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام ویژگیهای شخصیت و سبکهای حل مطالعه بر سازگاری زناشویی سرتیپ شخصیتی با وجدان بودن، روان رنجوری، دلپذیر بودن، سبک همراهانه حل تعارض بین فردی سازگاری زناشویی را پیشبینی میکنند.
تحقیق ناکونزی و راجرز[۱۰۳] ( ۱۹۹۵) نشان داد تأثیر تغییر شیوه زندگی در بهبود و سازگاری همسران در زمینه مسائل مالی، با یافتههای گریف مالحرب[۱۰۴] ( ۲۰۰۱) همسو است.
تحقیق والدینگر و همکاران[۱۰۵] ( ۲۰۰۴) نشان میدهد که زوجهای سازگار و خوشحال همدلی بیشتری را نسبت به زوجهای ناسازگار از خود نشان میدهند این مهارتها سبب میشود که هر یک از زوجین بر این احساس واقعی دست یابند که طرف مقابل را درک کنند و همین امر سبب میشود که در این زوجین احساس شادی و شادمانی از زندگی خودشان شکل گیرد. لذا میتوان گفت تسلط زوجین بر مهارتهای اساسی زندگی باعث حفظ عملکرد خوب و متعادل خانواده و بهبود در دروابط با اقوام و دوستان در مقابل موقعیتهای نامطلوب شده و باعث رسیدن خانواده به اهداف خود میشود که این امر باعث افزایش رضایت و سازگاری زناشویی میشود. ارتباط میان فردی و ارتباط با اقوام و دوستان تأثیر مثبتی بر سازگاری زناشویی دارد. هنگامی که زوجین نحوه ارتباط صحیح و مؤثر را بیاموزند به پیامهای کلامی و غیر کلامی موجود در ارتباط توجه کنند و گوش دادن فعال را بیاموزند روابط آنها بهبود یافته و در نتیجه سازگاری در زندگی زناشویی افزایش مییابد.
وقتی ارتباط به شیوه مناسب برقرار شود زوجین به همدیگر نزدیکتر میشوند و افکار و احساسات خود را به میزان بیشتری با هم در میان میگذارند و از بروز هر گونه سوء تفاهم احتمالی که سبب بسیاری از اختلافها و تعارضات زناشویی میشود جلوگیری میکنند. مهارتهای ارتباطی باعث درک متقابل زوجین میگردد که این روند باعث افزایش و رضایت زناشویی میگردد. سندرسون و کانتور[۱۰۶] (۲۰۰۱) دریافتند که گذراندن وقت با همسر خود و ارتباط با اقوام و دوستان و گذراندن اوقات فراغت و رضایت کلی رابطه را پیشبینی میکند و زوجهایی را که در فعالیتهای تفریحی مشترک شرکت میکنند نسبت به آن دسته از زوجهایی که این کار را نمیکنند احساس رضایتمندی بیشتری از زندگی دارند.
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱. روش
روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است.
۳-۲. جامعه آماری و حجم نمونه
جامعه آماری شامل ۳۸۰۱ نفر کارمندان زن دانشگاه علوم پزشکی کرمان میباشند بر اساس جدول مورگان حجم نمونه ۳۸۰ نفر در نظر گرفته میشود. روش نمونهگیری تصادفی ساده بر اساس اسامی کارمندان زن دانشگاه علوم پزشکی کرمان خواهد بود.
۳-۳. ابزارگردآوری دادهها:
۳-۳-۱. پرسشنامه نگرانی از تصویربدنی:
این پرسشنامه حاوی ۱۹ آیتم است که به بررسی نارضایتی ونگرانی فرد درباره ظاهرش میپردازد. این ابزار دو عامل دارد که عامل اول نارضایتی و خجالت فرد از ظاهر خود، وارسی کردن و مخفی کردن نقایص ادراک شده را در بر میگیرد. عامل دوم میزان تداخل نگرانی در باره ظاهر را در عمل کرد اجتماعی فرد نشان میدهد. لیتیون و همکاران[۱۰۷] (۲۰۰۵،۲۴۱-۲۲۹). ضریب آلفای کرونباخ این پرسشنامه را برای کل سوالها؛ عامل اول و عامل دوم بترتیب ۹۳/۰%، ۹۲/۰% و۷۶/۰% گزارش کردند. خصوصیات روانسنجی این ابزار در جامعه ایران نیزرضایت بخش گزارش شده است (سجادی نژاد، محمدی، ۱۳۸۴).
۳-۳-۲. پرسشنامهی عزت نفس کوپراسمیت:
از پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت که دارای ۵۸ ماده بود استفاده گردیدپایایی این آزمون توسط کوپراسمیت و با روش باز آزمایی ۸۸% وسبحانی (۱۳۸۵) ۸۳% به دست آمده است.
روایی آن نیز مورد تایید بهرامی و دلاور قرار گرفته است. شیوه نمره گذاری به صورت صفر در مقابل پاسخ خیر و یک در مقابل پاسخ بلی است. حجم نمرات میزان نمره عزت نفس فرد است (جعفری۲۵، ۱۳۸۹). در این پژوهش مشاوره گروهی بر اساس رویکردهای درمانی، یک گروه آزمایش (رویکرد واقعییت درمانی) به مدت۹ جلسه و با گروه آزمایش (رویکرد فنسیست درمانی) به مدت۱۰ جلسه برگزار شده یک هفته پس از پایان جلسات، پرسشنامه هویت شخصی و عزت نفس به هر سه گروه داده شد. و با بکارگیری روش آمار توصیفی و Spss دادههای حاصل، استفاده از نرم افزار استنباطی پردازش شده است. در توصیف دادهها نه تنها از نمودار و جداول بلکه از محاسبه فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد هم استفاده شده و در سنجش استنباطی برای آزمون فرضیههای آماری از تحلیل واریانس یک طرفه و سپس آزمون تعقیبی شفه استفاده گردید.
۳-۳-۳. سازگاری زناشویی انریچ
پرسش نامه انریچ که فرم ۴۷ سوالی آن را سلیمانیان و نوابی نژاد (۱۳۷۳) در ایران هنجاریابی نمودهاند و در این بررسی به کار برده شده است. فرم ۴۷ پرسشی آن را فوورس والسون[۱۰۸] (۱۹۹۳) و فرم ۲۵ پرسشی آن وادسبای[۱۰۹] (۱۹۹۸) هنجاریابی و معرفی نمودند. روایی فرم کوتاه این پرسشنامه با روش ضریب آلفای کروبناخ ۹۵% (سلیمانیان و نوابی نژاد، ۱۳۷۳ و پایایی آن به روش باز آزمایی به فاصله یکهفته ۹۴% (مهدویان، ۱۴۴، ۱۳۷۶) بدست آمده است. فوورس والسون (۱۹۹۳،۱-۱۰) ضریب روایی پرسش نامه را در کار بالینی بین ۸۵% تا ۹۵% بدست آوردهاند. ابعاد سازگاری مورد سنجش در این پرسش نامه، موضوعات شخصی، روان دوتایی همسران، حل تعارض، مسایل مالی، اوقات فرغت، روان جنسی، تربیت فرزند، ارتباط با اقوام و دوستان و جهتگیری مذهبی هستند. در این روش پرسش نامه کمترین نمره ۴۷ و بیشترین نمره ۲۳۵ میباشد و افرادی که نمرات آنها زیر ۱۵۰ است دارای میزانی از ناسازگاری زناشویی هستند.
۳-۴. روش اجرا
ابتدا بر اساس نمونهگیری تصادفی کارمندان زن دانشگاه علوم پزشکی کرمان بر اساس حجم نمونه ۳۸۰ نفر انتخاب شدند سپس توضیحات کلی در مورد تحقیق ارائه شد.
۳-۴-۱. روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها
تحلیل رگرسیون به منظور تحلیل آماری دادها از روشهای آماری توصیفی، انحراف معیار، میانگین؛ چولگی، کشیدگی، دامنه نمرات و فراوانی و درصد فراوانی استفاده شده و در قسمت استنباطی روش تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفت.
فصل چهارم
نتایج
۴-۱- توصیف ویژگیهای زمینهای پاسخگویان
۴-۱-۱. وضعیت سن پاسخگویان:
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها ۱۵ درصد از پاسخگویان مورد بررسی در گروه نمونه کمتر از ۲۵ سال، ۳/۳۵ درصد ۲۵ تا ۳۵ سال و ۷/۴۹ درصد بیشتر از ۳۵ سال سن داشته اند. (جدول و نمودار ۴-۱).
جدول ۴-۱: توزیع فراوانی پاسخگویان بر اساس سن
درصد فراوانی تجمعی | درصد فراوانی | فراوانی | سن |
۰/۱۵ | ۰/۱۵ | ۵۷ | کمتر از ۲۵ سال |
۳/۵۰ | ۳/۳۵ | ۱۳۴ | ۲۵ تا ۳۵ سال |