ILA: International Law Association
ILC: International Law Commission
ILM International Legal Materials, American Society of International
IMO : International Maritime Organization.
INMARSAT: The International Mobile Satellite Organisation.
INTELSAT: The International Telecommunication Satellite Organisation.
ISA: Italian Space Agency
ISMA: International Satellite Monitoring Agency
ISRO: Indian Space Research Organization
ISS: International Space Station
ITAR : International Traffic in Arms Regulations
ITSO : The International Telecommunications Satellite Organization
ITU: International Telecommunication Union
-
- Sp. L.: Journal of Space Law (University of Mississippi).
JAXA: Japan Aerospace Research Agency
NASA: National Aeronautics and Space Administration (US)
NPS: Nuclear Power Satellite
OOSA: UN Office for Outer Space Affairs
PAROS : Prevention of Arms Race in Outer Space
PCIJ: Permanent Court of International Justice
RIAA: Reports of International Arbitral Awards
RLVs : Reusable Space Vehicles
RR ITU: Radio Regulations (Geneva: ITU)
SASA : Swedish Act on Space Activities
SMC: The Space and Missile Systems Center
SPS: Solar Power Satellites
STM :Space Traffic Management
UNCED: United Nations Conference on Environment and Development
UNEP: United Nations Environment Programme
UNIDROIT: International Institute for the Unification of Private Law
UNISPACE : United Nations Conference on the Peaceful Uses of Outer Space
UNISPASE III:Third U. N. Conference on the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space
UNOOSA: United Nations Office for Outer Space Affairs
WARC : I.T.U.,World Administrative Radio Conference
WIPO: World Intellectual Property Organization
WMO : The World Meteorological Organization
WMS: Worldwide Monitoring Systems
یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوا لَا تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ
«سوره الرحمن آیه ۳۳»
«ای گروه جنّ و انس، اگر میتوانید از مرزهای آسمانها و زمین بگذرید، پس بگذرید ولی هرگز نمیتوانید مگر با نیرویی فوق العاده». پیشگفتار
حقوق فضا شاخهای از حقوق است که در برگیرنده قوانین ملی و بینالمللی حاکم بر فعالیتها درفضای ماوراء جو است. به رغم کوششهای فراوان حقوقدانان و دولتمردان، رشد شتابان فناوری در این قلمرو باعث گردیده جامعه بینالمللی هنوز قادر به ارائه چارچوب «نظام جامع حقوق فضای ماوراء جو» نباشد. با این حال، اکثر صاحبنظران و محققان تحوّل نظام حقوق فضا را در ایجاد مبانی، اصول، قواعد و مقررات در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی مثبت ارزیابی میکنند، اما نسبت به ناکارآمدی آن برای همسویی با فناری و فعالیت بازیگران در آینده متفق القول هستند و به ایجاد یک ساختار جدید اقبال خوبی نشان میدهند. تحوّل در نظام حقوقی حاکم بر فضای ماوراء جو مستلزم بازتعریف قواعد موجود و ایجاد سازوکارهای نهادی جهت نظارت بر فعالیتها و خروج از حالت انفعالی به سمت انعطافپذیری و پویایی در مقابل پدیدههای نوظهور و طرحهای نظری جدید در این حوزه است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ایجاد نظام حقوقی مطلوب نیازمند انجام کارهای مطالعاتی و تحلیلی، نقد مبانی نظری جهت شناسایی نقاط ضعف و قوّت نظام کنونی به منظور دستیابی به ابعاد و مؤلفههای نظام جدید است. لذا پژوهشگرانی که بخواهند در این حوزه تحقیق کنند بایستی حداقل از دو ویژگی ممتاز ـ یعنی آشنای با مباحث فنّی علوم فضایی و دیگر تسلط به مسائل حقوقی ـ برخوردار باشند.
هرچند انتخاب موضوع رساله به این گستردگی، گامی بلند در تولید ادبیات حقوق فضا و شناسایی کاستی های آن در قالب یک تز دکتری بود، امّا با توجّه به آغاز فعالیتهای فضایی در کشور و ورود ایران به باشگاه فضایی از یک طرف و نبودِ الگوی جامع الاطراف از نظام حقوق فضا در سطح بینالمللی از طرف دیگر؛ پس از مشورت با اساتید محترم بر آن شدم تا ضمن تحلیل وضعیت کنونی، الگوی مطلوب حقوق فضا را ارائه نمایم. لذا پس از انتخاب موضوع رساله، در گام نخست با جمع آوری، ترجمه و تحلیل محتوای اسناد و متون مرتبط به حقوق فضا، چالشها و نواقص آنها را استخراج و سپس مبتنی بر این تحلیل الگوی کلی و اولیه را پیشنهاد کردهام. رجاء واثق دارم نتایج این پژوهش میتواند معضلات نظام کنونی را نمایان سازد و نظر محققان و دانشجویان به این نارسایی ها جلب کند. امید است نگارش این رساله بتواند توجه مجامع بینالمللی را به خلاءهای حقوقی این حوزه معطوف سازد و زمینۀ را برای توسعه هرچه بیشتر نظام حقوق فضا از یک سو و تدوین و تصویب قوانین و مقررات داخلی از سوی دیگر فراهم سازد.
چکیده
برکسی پوشیده نیست که پیشرفت فناوری تأثیر شگرفی بر زندگی بشر دارد. انسان نمیتواند از پیشرفت دانش عقب بماند زیرا باید پاسخگوی احتمالات آینده باشد و قبل از بروز هرگونه واقعه پیشبینیهای لازم را بهعمل آورد. یکی از حوزههایی که جولانگاه توسعه فناوری است و فناوری در آن نقش اصلی را بازی میکند قلمرو فضای ماوراء جو است. امروزه این عرصه با سرعت خیره کنندهای مورد کاوش و بهرهبرداری قرار میگیرد و هر لحظه در آن پدیده جدیدی کشف میشود یا اتفاق غیرمنتظرهی میافتد. نظام حقوق فضا که تنظیم کننده اصول حاکم بر فعالیتهای بشر در این حوزه راهبردی است باید مرحله به مرحله با پیشرفتها و متعاقب آن حرکت کند و سازوکارهای مناسب و مورد نیاز را در زمان ارائه نماید. برای تحقق این هدف غایی دولتها باید در انعقاد معاهدات و اسناد حقوقی الزامآور از خود سرعت عمل بیشتری نشان دهند تا در نتیجه آن نظام حقوق فضا از جامعیت و پویایی لازم برخوردار شود.
نخستین گام بسوی توسعه نظامِ حقوق فضا این است که جامعه بینالمللی باید راهی را برای رسیدن به پایبندی مستحکمتر به هنجارهای بنیادین حقوق فضا پیدا کند و از آن مهّمتر مؤلفههای تشکیل دهنده این نظام حقوقی
را همگام با متغیرهای محیطی آن نظیر توسعه فناوری و علوم فضایی بهروز رسانی و نوسازی نماید. برای تحقق این هدف، مسئله اصلی این تحقیق همانا یافتن مؤلفههای تشکیل دهنده تحوّل نظام حقوق فضا از طریق کالبدشکافی وضعیت موجود با رویکرد نقّادانه و تبیین وضعیت مطلوب است تا بتواند ضمن توسعه ادبیات حقوق فضا در کشور، بستری مناسب برای مطالعات نظری و کاربردی در آینده فراهم نماید.
نتایج این تحقیق ثابت میکند که نظام کنونی حقوق فضای ماوراء جو بسیار سُست، معیوب، ناقص و شکننده است. وجود نقاط ضعف فراوان و عقب ماندگی از محور توسعه، آن را در معرض تفسیرهای متفاوت و بروز چالشهای بزرگی قرار داده است. این پژوهش تلاش دارد با تجزیه و تحلیل اسناد و نشان دادن نقاط ضعف نظام حقوقی حاکم بر فضا، راه حل هایی برای تقویت ساختار، تدوین مقررات و اصلاح معاهدات در راستای الحاق بیشتر دولتها به آنها ارائه نماید. برآیند کلی تحقیق گویای آن است که گسترش فزاینده فعالیت دولتها و بازیگران جدید در فضای ماوراء جو پیامدهای مثبت و منفی را بهوجود آورده است، لیکن نظام کنونی حقوق فضا – اگر بتوان نام نظام حقوقی را بر آن نهاد ـ نه میتواند از فرصتهای ایجاد شده استفاده بهینه نماید و نه قادر است چالشها و تهدیدهای پیش روی را از طریق خردِ جمعی و درک مسئولیت مشترک و تقویت همکاریهای بینالمللی از بین ببرد. لذا تحوّل حقوق فضا مستلزم بازنگری در ساختارها، قواعد و مقررات و سازوکار حل وفصل اختلافات فضایی با بهرهگیری از سایر نظامهای حقوقی مشابه مانند نظام حقوقی حاکم بر دریاها و یا حقوق هوایی است که در تحقیق حاضر این مقارنه را تا حدی که زمان و مقررات اجازه داده انجام گرفته و حوزههای مشترک آنها جهت تعمیم به نظام حقوق فضا مشخص گردیده است.
مقدمه
«حقوق جدیدی روابط را در آسمانها اداره خواهد کرد. این حقوق، حقوق هوایی نخواهد بود
بلکه مطمئناَ حقوقی مربوط به فضای ماوراء جو خواهد بود». «امیل لود»[۱]
با این که زمین ماوای اصلی و زیستگاه و مأمنی برای ادامه حیات افراد انسانی است، اما دامنه دانش بشری هیچگاه محدود به این گستره کوچک از هستی نشده و همواره درپی کشف رمز و راز هستی در کلیّت آن به ویژه افزایش فضای زیستی بشری و تقویت بقای آن بوده است.[۲]