۴-در نهایت نسبت انرژی کل مصرف شده به انرژی کل تبدیل شده را سنجش و برآورد کردیم.
در این محاسبات لزوم یکسانسازی، استاندارد و مشخص کردن نوع و مقدار انرژی مصرفی و تولیدی است. البته انرژی مصرفی در تولید نهاده و دیگر انرژی مصرف شده در فراهمآوری این مواد و کیفیت انواع انرژی نیز باید منظور گردد (الماسی و همکاران، ۱۳۸۰).
در تحقیق مورد مطالعه به محاسبه انرژی ورودی و انرژی خروجی میپردازیم. انرژی خروجی همان انرژی محصولات مورد مطالعه (توتفرنگی، خیار و گوجه فرنگی) میباشد و انرژی ورودی، انرژی ماشین، سوخت، کارگری، کود، سموم شیمیایی، آبیاری و انرژی الکتریسیته میباشد. در ذیل طرز بدست آوردن انرژیهای ورودی در تحقیق مورد مطالعه اشاره شده است.
۳-۴-۱- انرژی ماشین (Emach)
برای بدست آوردن انرژی ماشین، وزن ادوات و ماشینها، عمر ادوات و ماشینها، سطح متوسط کار سالیانه هر یک از ادوات و ماشینها مورد نیاز میباشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
برای برآورد انرژی نهاده برای ماشینها و ادوات به عنوان انرژی غیرمستقیم از رابطه ۳-۱ استفاده خواهیم کرد (الماسی و همکاران، ۱۳۸۰).
(۳-۱) |
که در این رابطه، Em انرژی مصرفی بر حسب مگاژول، W وزن ماشین بر حسب کیلوگرم و Ee انرژی مصرفی توسط ماشینها (مگاژول بر کیلوگرم بر سال) میباشد.
۳-۴-۲- انرژی سوخت (Efuel)
باید متوسط مصرف سوخت تراکتور در عملیات مختلف، مصرف سوخت سمپاشها و همچنین مصرف سوخت سیستم گرمایش اندازه گیری شوند.
برای محاسبه انرژی سوخت از رابطه ۳-۲ استفاده خواهیم کرد (الماسی و همکاران، ۱۳۸۰).
(۳-۲) |
که در این رابطه، Ef انرژی مصرفی سوخت دیزل در هر عملیات بر حسب مگاژول، F میزان مصرف سوخت در هر عملیات بر حسب مگاژول، A سطح زیر کشت بر حسب هکتار و Ee انرژی معادل سوخت دیزل بر حسب مگاژول بر لیتر میباشد. در این تحقیق هر واحد سوخت گازوئیل معادل ۴۷/۸ مگاژول بر لیتر در نظر گرفته شده است.
۳-۴-۳- انرژی کارگری (Ela)
معمولاً استفاده از توان و انرژی کارگر برای انجام عملیات زراعی به طور گسترده در مناطق مختلف ایران رواج دارد و اندازه گیری توان و انرژی صرف شده توسط کارگر در عملیات مختلف زراعی به علت پیچیدگی ساختمان بدن و کارگر و ترکیبی بودن حرکات و کارهای انجام یافته بسیار پیچیده میباشد. در محاسبه انرژی کارگری که در کشاورزی اولیه مشغول میباشد، بهترین روش محاسبه انرژی غذای مصرف شده توسط کارگر است. در کشاورزی مکانیزه کشورهای توسعه یافته، لحاظ کردن تنها انرژی کالریک غذا کافی نیست، چرا که انرژی غیرمستقیم در تمامی فرآیندهای صنایع غذایی، حمل و نقل و توزیع غذا هم باید افزوده شود. فلوک ویبرد (۱۹۸۲)، برای تخمین انرژی کارگر نُه مرحله را در نظر گرفتند. پنج مرحله اولیه شامل انرژی عضلانی و انرژی غذایی است که از یک تا ۲/۹۳ مگاژول بر روز متفاوت میباشد و چهار مرحله انرژی غیرمستقیم به شیوه زندگی مربوط میگردد. در نهایت مقدار انرژی بین ۵۱۰ تا ۱۴۵۰ مگاژول بر روز تخمین زده می شود. این اعداد مربوط به کشورهای توسعه یافته است و در کشوری مانند ایران انرژی کارگر ۹۶/۱ مگاژول بر ساعت و ساعات کارگر هشت ساعت بر روز در نظر گرفته می شود (Canakci and Akinci, 2006).
در این تحقیق برای محاسبه انرژی کارگر از رابطه ۳-۳ استفاده خواهیم کرد.
(۳-۳) |
که در این رابطه، T زمان صرف شده برای هر یک از عملیاتها، A سطح زیر کشت، N1 تعداد کارگر فصلی و N2 دفعات انجام عملیات میباشد.
۳-۴-۴- انرژی کود (Efer)
میزان مصرف کودهای حیوانی، ازته، فسفاته، پتاسه و دیگر ریزمغذیها در طی یک دوره رشد را باید اندازه گیری کرد.
برای محاسبه انرژی کود به عنوان انرژی غیرمستقیم از رابطه ۳-۴ استفاده خواهیم کرد.