ترکیب اسیدهای چرب غذا برای بقاء و رشد بچه ماهیان پرورشی، به صورت متراکم اهمیت زیادی دارد. اسیدهای چرب غیر اشباع ω۳ برای بسیاری از گونه های ماهی ضروری هستند. ترکیب اسید چرب Moina پرورش یافته با مخمر نانوایی، کلرلا آب شیرین و مخمر ω۳ (مخمر غنی شده با روغن ماهی مرکب)، مقایسه شدهاست ]۸۸[. Moina پرورش یافته با مخمر نانوایی حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب مونواینوییک[۸] نظیر n1: 16C و n1: 18C بود. Moina پرورش یافته با کلرلای آب شیرین مقدار زیادی۶-n2: 18C و ۳-n3: 18C داشت. Moina تغذیه شده با مخمر امگا، حاوی غلظتهای زیاد اسیدهای چرب اشباع نشده ω۳ بود. آزمایشهایی نیز برای بهبود ارزش غذایی Moina به وسیله غنیسازی مستقیم با امولسیون اسیدهای چرب اشباع نشده ω۳ و ویتامینهای محلول در چربی صورت گرفتهاست. لی هنگ[۹] (۱۹۸۳) خاطرنشان کرد که افزایش میزان اسید چرب در جیره Moina ، تولید را کاهش میدهد ]۷۸[.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۳-۵- تراکم جمعیت
تراکم بالای جمعیت آنتن منشعب موجب کاهش شدید تولیدمثل آنها می شود، اما این مسئله در ظاهر درباره مویینا مشاهده نمی شود. تولید تخم دافنیا ماگنا در تراکم پایین ۳۰-۲۵ عدد در لیتر به شدت کاهش پیدا می کند ]۵۷[. حداکثر تراکم پایدار آنتن منشعب در کشتها ۵۰۰ عدد در لیتر گزارش شدهاست. در عین حال کشتهای Moina به طور معمول به تراکم ۵۰۰۰ لیتر رسیده و بنابراین برای کشت متراکم مناسبترند. مقایسه تولید کشتهایD. magna و M. macrocopa کوددهی شده با مخمر ونیترات آمونیوم، نشانداد که محصول متوسط روزانه Moina ۱۱۰-۱۰۶ گرم بر مترمکعب بود، که۴-۳ برابر تولید روزانه آنتن منشعب(۴۰-۲۵ گرم بر مترمکعب) است ]۵۷[.
۲-۴- جنس Ceriodaphnia (Dana, 1853)
تا کنون سیزده گونه از این جنس در جهان گزارش شدهاست]۲۵[.
تعدادی از گونه های آن عبارتنداز:
-
- reticulata(Jurine, 1820)
-
- dubia (Richard, 1894)
-
- megops(Sars, 1861)
-
- laticaudata (Müller, 1867)
-
- acanthine (Ross, 1897)
-
- lacustris (Birge, 1893)
-
- pulchella(Sars, 1862)
-
- quadrangula (O. F. Müller, 1785 )
۲-۴-۱- ریختشناسی Ceriodaphnia
بدن C. quadrangula با یک پوسته سخت کروی که کاراپاس نامیدهمی شود، پوشیدهشدهاست. بالسر[۱۰] و همکاران (۱۹۸۴) بیان کردند که C. quadrangula با ویژگیهایی از قبیل نداشتن روستروم، خار دمی[۱۱] و همچنین داشتن یک سینوس (تورفتگی) گردنی می تواند از کلادوسرهای دیگر متمایز شود]۱۱[. سر C. quadrangula به صورت زاویهدار و به سمت ناحیه شکمی و با یک چشم مرکب بزرگ تشکیل شدهاست. هر دو جنس (نر و ماده) C. quadrangula آنتن اولیه کوچک دارند. نرها از مادهها با داشتن زوائد قوی دراز روی آنتن اولیه متمایز میشوند، در نرها همچنین ضمائم سینهای اولیه قابل تشخیص است. اندازه C. quadrangula در جنس نر در حدود ۵/۰-۷/۰ و در جنس ماده در حدود ۴/۰-۲/۱ میلیمتر میباشد]۱۱[. مادهها یک فرورفتگی مثلثی شکل در ناحیه پشتی دارند که تخمها را در آن ذخیره می کنند. پناک[۱۲] و همکاران (۱۹۷۸) بیان میکردند که چنگال زیر شکمی در بین گونه های مختلف Ceriodaphnia کاربردهای متفاوتی دارند، در C.quadrangula، ۹-۷ خار مخرجی بر روی این چنگال قراردارد که از کاراپاس بیرونزدهاست]۹۳[.
۲-۴-۲- پراکنش Ceriodaphnia
C.quadrangula در دریاچههای بزرگ وجود دارد، تقریباً همه گونه های آن در محدودهای از آسیا، اروپا و آمریکای جنوبی پراکنش دارند]۱۱[. Ceriodaphnia را میتوان در ارتفاعات ۱۰۰۰ متری نیز یافت. لاریدسن[۱۳] و همکاران (۱۹۹۹) بیان کردند که C.dubia فراوانی بیشتری را در دریاچههای با تراکم متوسط ماهی دارند، زیرا لارو ماهیان غالباً زئوپلانکتونهای درشت جثه از قبیل گونه های آنتن منشعب را شکار می کند. همچنین با توجه به یافتههای لاریدسن و همکاران مشخص شد که Ceriodaphnia بیشتر در نواحی ساحلی یافت میشوند چون که در این نواحی زئوپلانکتونهای بزرگتر وجود ندارند]۷۶[. اسمیلی و تسیر[۱۴] (۱۹۹۸) یافتند که Ceriodaphnia در تابستان بیشتر نواحی آب شیرین و در پاییز نواحی ساحلی را ترجیح می دهند. همچنین آنها بیان کردند که Ceriodaphnia در آبهای باز در روز و در آبهای ساحلی و کرانهای در شب حرکات افقی را انجام می دهند ]۱۱۰[.
۲-۴-۳- تغذیه
گونه C. quadrangula نظیر سایر کلادوسرها دارای تغذیه صافیخواری میباشند. آنها دارای شش جفت پای برگی شکل بوده که دارای زوائد بلندی میباشند و آن را در کار کشاندن و جذب مواد غذایی کمک مینمایند. بسیاری از دیاتومهها، جلبکهای سبز، تاژکداران ریز[۱۵] و باکتری ها توسط این دسته از زئوپلانکتونها به عنوان خوراک مورداستفاده قرارمیگیرند. به طور مثال اندازه ذراتی که می تواند بوسیله آنتنمنشعبها بلعیده شود کوچکتر از ۵۰ میکرون است. در حالی که برای بعضی از گونه ها حدود ۲۰ تا ۱۷۰ میکرون میباشد. Ceriodaphnia به کمک زوائد سینهای خود آب را فیلتر می کنند و فیتوپلانکتونها را بوسیله منفذ کاراپاس میبلعد. پورتر[۱۶] و همکاران (۱۹۸۳) مشخص کردند که C. lacustris میتوانند باکتری ها را با سرعت ۳۱/۰ میلیلیتر در ساعت فیلتر کنند ]۹۵[. گوفن[۱۷] و همکاران (۱۹۷۴) بیانکردند که آنتنمنشعب گونه C. reticulata، باکتری Chlorobium phaeobacterides را بیش از جلبک Chlamydomonas ترجیح میدهد، زیرا باکتری ها به دلیل نداشتن دیواره سلولی آسانتر هضم میشوند]۴۰[.
یکی از فاکتورهای مهمی که بر نرخ تغذیه Ceriodaphnia تاثیر می گذارد، دمای آب میباشد. گوفن (۱۹۷۶) نشانداد با افزایش دمای آب، فعالیت تغذیهای Ceriodaphnia افزایش مییابد. به طوری که بهینه دما برای C. reticulata در محدوده ۲۲-۲۰ درجهسانتی گراد است ]۳۹[.
اوبرین و درنویلس[۱۸] (۱۹۷۴) دریافتند که غلظت بالای جلبکی، ضریب فیلتراسیون C. reticulata را کاهش میدهد، که در نهایت منجر به کاهش رشد آن می شود]۸۷[. رز[۱۹] و همکاران (۲۰۰۰) بیان کردند که غلظت پایین غذا باعث می شود که ضریب رشد جمعیت C.dubia و همچنین میانگین تعداد تخمهای تولیدشده در جنس ماده کاهش یابد ]۱۰۱[.
۲-۴-۴- ردهبندی Ceriodaphnia quadrangula
گونه C.quadrangula (شکل ۲-۲) متعلق به سلسله جانوری، شاخه بندپایان، زیرشاخه سختپوستان، رده برانکیوپودها، زیرراسته کلادوسرا، خانواده Daphnidae و جنس Ceriodaphnia میباشد(جدول ۲-۲).
شکل ۲-۲: C. quadrangula
جدول۲-۲: ردهبندی گونه Ceriodaphnia quadrangula ارائه شده توسط دل باره و درت[۲۰] در سال ۱۹۹۶ ]۲۵[.
Animalia | Kingdom |
Arthropoda | Phylum |
Branchiopoda(Latreille, 1817) | Class |
Cladocera(Latreille, 1829) | Suborder |