واکنش جانبی مانع عملکرد مطلوب
موثر در حذف رنگ های بازی
سیلیکاژل
تجمع محصولات لجنی
حذف همه نوع رنگ
فیلتراسیون غشایی
برای همه نوع رنگ موثر نیست
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
توانایی بازیابی
تبادل یونی
نیازمند مقدار زیادی اکسیژن حل شده
اکسیداسیون موثر در مقیاس آزمایشگاهی
پرتوافکنی
تولید زیاد لجن
انعطاف پذیری اقتصادی
تراکم الکتروسینتیک
جذب:
فرایند های جذب به ندرت آلودگی را از یک فاز به فاز دیگر انتقال می دهند. و بنابراین همواره دوغابی تولید می کنند که باید توسط روش های دیگر تصفیه یا بازیابی شود.]۱ [
جاذب های رایج
جامدی که بر روی سطح آن جذب اتفاق می افتد جاذب یا سوبسترا می نامند و مایع جذب شده را مجذوب می نامند. جذب سطحی بر روی سطح مشترک جامد مایع به وقوع می پیوندد]۱[.
جامدهای جاذب معمولا به شکل گرانول ( ذرات کروی شکل با قطر چند میلی متر) مصرف می شوند و اندازه آنها از ۱۲میلیمتر قطر تا ۵۰ میکرومتر متغیر است. بسیاری از جامدات این خاصیت را دارند که بتوانند مقداری گاز یا ماده حل شده در حلالی را ، جذب نمایند]۱ [.
کربن فعال:
این روش مرسوم ترین روش جذب سطحی است که مطالعات در این زمینه نیز به شدت رو به افزایش است.از این روش اغلب برای حذف رنگ های کاتیونی، اسیدی،مستقیم و واکنشی استفاده می شود. بازدهی این روش به مقدار زیادی به نوع و مقدار کربن فعال استفاده شده بستگی دارد. اما در هر صورت به دلیل نداشتن توجیه اقتصادی به صرفه نیست]۱ [.
چیپس چوب:
این مواد نیز به شکل های مختلفی جهت جذب استفاده می شوند که البته زمان بیشتری نسبت به سایر روش ها نیاز دارند]۱ [.
زغال نارس:
ساختار سلولی این ماده ، آن را ماده مناسبی جهت این کار می سازد . این ماده قابلیت جذب رنگ ها و مواد دیگر را دارد و به طور گسترده ای در کشورهای انگلستان و ایرلند مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده به دلیل عدم نیاز به ماده فعال کننده و قیمت مناسب پرکاربرد تر و مناسب تر می باشد]۱ [.
شکل ۱-۳:ذغال های رنگ بر]۲۱[
جذب سطحی:
در عملیات جذب سطحی انتقال یک جز از فاز گاز یا مایع به سطح جامدصورت می گیرد.
واژه جذب سطحی برای تشریح این حقیقت به کار می رود که غلظت مولکولهای جذب شده در سطح تماس جامد بیشتر از فاز گاز یا محلول است. جذب روی یک سطح جامد به علت نیروی جاذبه اتم ها یا مولکولها در سطح آن جامد است در عمل جذب سطحی نیروهای مختلفی اعم از فیزیکی و شیمیایی موثرند و مقدار آن بستگی به طبیعت ماده جذب شده وجسم جاذب دارد]۱ [.
دومکانیزم اصلی برای جذب سطحی وجود دارد:
-۱ جذب فیزیکی
-۲ جذب شیمیایی
عوامل موثر بر روی جذب
قدرت جذب یک ماده تابع عوامل زیر است :
۱-۱۰-۲-۱-۱-سطح تماس
با افزایش سطح تماس مقدارجذب افزایش می یابد ، بهترین جذب کننده ها موادی هستند که ذرات ریز تری داشته باشندو به عبارت دیگر سطح تماس بیشتر داشته باشند. از میان مهمترین جذب کننده ها می توان ژل ، سیلیس ، کربن فعال را نام برد]۲۱[.
۱-۱۰-۲-۱-۲-غلظت