۲۳
طرود
۶۵
میامی
فرومد
۴۸
کلاتههای شرقی
۵۵
میامی
۱۱۸
نردین
۳۴
رضوان
۲۲
مأخذ: سالنامه آماری استان سمنان ۱۳۹۰
۳-۲- موقعیت جغرافیایی:
شاهرود، یکی از شهرهای استان سمنان در ایران است. این شهر مرکز شهرستان شاهرود است. شاهرود، در حد فاصل دو نوع آب و هوای خشک و کویری، در جنوب و مرطوب و پرباران در شمال جای گرفته که آب و هوایی مطبوع برای این شهر فراهم کرده و آن را در ردیف خوشآب و هواترین شهرهای ایران قرار دادهاست. بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰ جمعیت شهر شاهرود ۱۳۵۴۳۲ نفر بوده است، که پرجمعیتترین شهر استان محسوب میشود.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
این شهر در حاشیه شمالی دشت کویر و در دامنههای جنوبی رشتهکوه البرز با موقعیت جغرافیایی ۲۵ دقیقه و ۳۶ درجه عرضی و ۵۸ دقیقه و ۵۴ درجه طولی با ارتفاعی معادل ۱۳۸۰ متر از سطح دریا در شمال خاوری استان سمنان واقع شده است.
نقشه شماره۳-۲- خطوط ارتفاعی و توپوگرافی محدوده مورد مطالعه
منبع:اطلاعات مرکز آمار و تحلیل آن در نرم افزار GISسال ۱۳۹۳
۳-۳- خصوصیات اقلیمی
هدف از مطالعات جغرافیایی واقلیمی، دست یافتن به شناخت پایه ای از محیط است که بستر ومیدان عمل تمام فعالیت های انسانی به شمار می آید. انجام این مطالعات پایه ای از آن نظر حائز اهمیت است که پدیده های موجود در سطح زمین از نظر شکل وپراکندگی یکسان نبوده و منشا پیدایش آنها از قانونمندی های همسانی تبعیت نمی کند.
محیط جغرافیایی به ویژه بستر طبیعی آن پهنه تمامی کنش ها و واکنش های حاصل از پدیده های مستقر در سطح زمین می باشد.بنابراین شناخت اجزاء عناصر و عوامل سازنده و موثر محیط، لازم و .پیش شرط هرگونه حرکت اندیشیده شده از طرف انسان است که برای اعمال مدیریت بر محیط و در محیط صورت می گیرد.
میزان متفاوت و ترکیب گوناگون عوامل اقلیمی(تابش،دما،رطوبت،باد ومیزان بارندگی) که خود ناشی از تفاوت موقعیت جغرافیایی مناطق مختلف است، حوزه های اقلیمی متفاوتی در جهان به وجود آورده که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. محیط زیست، شهرها وحتی بناها نیز در رابطه با این حوزه های اقلیمی، ویژگی های خاصی متناسب با شرایط خود بدست می آوردند. لذا بررسی شرایط اقلیمی ناحیه مورد مطالعه ضروری است تا جهت دست یابی به طرحهای منطقی وهم آهنگ با اقلیم شرایط موجود مد نظر قرار گیرد.
۳-۳-۱- عوامل اقلیمی
اصولا در بسیاری از مناطق جهان، اقلیم به وسیله عرض جغرافیایی وارتفاع ازسطح دریا مشخص می شود. ایران با قرارگرفتن بین ۲۵تا۴۰درجه عرض جغرافیایی شمالی در منطقه گرم قرار دارد واز نظر ارتفاع نیز فلات مرتفعی است که مجموع سطوحی از آن که ارتفاعشان از سطح دریا کمتر از ۴۷۵متر است، درصد بسیار کمی از سطح کل کشوررا تشکیل می دهند. با وجود اینکه ایران دارای دو حوضه بزرگ آبریز (دریای مازندران وخلیج فارس)است، به دلیل وجود رشته کوههای البرز وزاگرس ونحوه قرار گیری آنها اثرات این دو حوضه محدود به نواحی بسیار نزدیک به آنهاست واین حوزه ها به ندرت اثری در تعدیل درجه حرارت هوایی قسمتهای داخلی دارند.
از بهترین تقسیمات اقلیمی ایران می توان به تقسیم بندی اقلیمی ۴گانه که توسط دکتر حسن گنجی پیشنهاد شده است اشاره نمود. وی تقسیم بندی کوپن را با کمی تغییر و با توجه به عوارض جغرافیای کشور به شرح زیر پذیرفته است:
اقلیم معتدل ومرطوب(سواحل جنوبی دریای مازندران)
اقلیم سرد(کوهستانهای غربی)
اقلیم گرم وخشک(فلات مرکزی)
اقلیم گرم ومرطوب(سواحل جنوبی)
طبق این حدود تقسیمات اقلیمی،محدوده مورد مطالعه در اقلیم نیمه خشک و فرا خشک قرار دارد.
جهت بررسی چگونگی شرایط اقلیمی هر منطقه با توجه به عوامل تاثیر گذار چگونگی وضعیت عوامل اقلیمی شامل تابش آفتاب ،حرارت(دمای هوا)،رطوبت نسبی، سرعت وجهت وزش بادها ومیزان بارندگی مورد توجه قرار می گیردکه در ذیل به بررسی وضعیت پارامترهای مذکور در محدوده مورد مطالعه خواهیم پرداخت اما قبل از بررسی پارامترهای عوامل اقلیم رابطه انسان و محیط زندگی تحت عنوان اقلیم، انسان ومنطقه آسایش مطرح می شود.
اقلیم منطقه مورد مطالعه(دومارتن)
در این روش برای تقسیم بندی اقلیمی از شاخصی استفاده می شود که به آن شاخص خشکی میگویند. این شاخص (IA) از فرمول زیر محاسبه می شود: = IA که در آن:
IA = شاخص خشکی دو مارتن (بزرگی IA مبین رطوبت بیشتر است)
P = میانگین دراز مدت بارش سالانه بر حسب میلی متر
T = میانگین دراز مدت سالانه دمای روزانه هوا بر حسب درجه سانتیگراد عوامل اقلیمی مورد استفاده در فرمول دو مارتن برای ایستگاههای واقع در محدوده مورد مطالعه و شاخص های خشکی محاسبه شده براساس داده ها و نام اقلیم مربوطه در جدول زیر ارائه شده است که برحسب محاسبات بعمل آمده تقسیم بندی اقلیمی دو مارتن که مناطق خشک تا بسیار مرطوب را در بر میگیرد در ایستگاه شاهرود به طور کلیت منطقه نیمه خشک را در بر میگیرد