Vc = ()
معادله ۲- درصد افزایش حجم در اثر اصلاح با ماده اصلاح کننده
: درصد افزایش حجم
: حجم چوب اصلاح شده
: حجم چوب اصلاح نشده
برای اندازگیری میزان ثبات ابعادی چوی اصلاح شده از فرمول زیر استفاده میشود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
S% =
معادله ۳- سنجش ثبات ابعادی
S%: درصد واکشیدگی
:حجم اشباع از آب
:حجم نمونه های خشک شده در آون
برای اندازهگیری درصد بهبود ثبات ابعادی از فرمول ASE (Anti Shrinkage Efficiency) استفاده می شود. همچنین اگر در مخرج کسر بالا حجم خشک پس از اصلاح قرار داده شود به فرمول آن ASE´ گفته می شود.
ASE = []
ASE´ = []
معادله ۴- درصد بهبود ثبات ابعاد( کارایی ضدهمکشیدگی)
ASE: درصد بهبود ثبات ابعاد( کارایی ضدهمکشیدگی)
: درصد واکشیدگی چوب اصلاح نشده
: درصد واکشیدگی چوب اصلاح شده
: درصد واکشیدگی چوب در اثر اصلاح
شکل ۸ - حالتهای ASE
اگر بهبود ثبات ابعاد در اثر افزایش حجم باشد مقدار ASE´ صفر میشود یعنی ماده اصلاحکننده از طریق نفوذ در دیواره سلول فقط باعث حجیم شدن دیواره سلولی شده است.
اگر بهبود ثباتابعادی با مکانیسمی غیر از حجیمکردن دیواره سلول، یعنی تشکیل پیوند عرضی حاصل شود مقدار ASE´ مثبت می شود، چون حجم چوب اصلاح شده کمتر از حجم چوب اصلاح نشده است.
اگر دیواره سلولی توسط ماده حفاظتی تخریب شود، مقدار ASE´ منفی میشود.
اگر مادهای را وارد دیواره سلولی بکنیم تا باعث بهبود ثبات ابعادی شود ولی باعث تخریب دیواره سلولی شود مقدار بهبود ثبات ابعادی منفی می شود.
هنگامیکه بین گروههای هیدروکسل در اثر ماده اصلاح کننده پیوند عرضی رخ میدهد، مقدار بهبود ثبات ابعادی مثبت می شود (هیل، ۲۰۰۶)
۱-۲-۱۶-تاریخچه فرایند استیلاسیون
استیلاسیون چوب اولین بار در آلمان توسط فوچس[۳۲] (۱۹۲۸) با بهره گرفتن از انیدرید استیک و سولفوریک اسید به عنوان کاتالیزور انجام شد. این پژوهشگر در مطالعات خود درصد افزایش وزن بیش از ۴۰ درصد بدست آورد، این بدین معنی است که او ساختمان بلوری شکل سلولز را در فرایند از بین برد.