در صورتی که سارق هنوز دستگیر نشده ولی خانواده متوجه اعمال وی شده باشند، گاه با تهدید و ارعاب، همسر خود را مجبور به سکوت می کند و در مواردی دیده شده که همسر خود را نیز با خود همگام نموده و دو نفری سرقت میکنند ولی گاهی نیز دیده شده که در اثر پافشاری همسر مبنی بر ترک عمل زشت شوهر خود، که موجب بی آبرویی در اقوام خواهد شد، سارق از خود عکس العمل شدید و خشن نشان داده و در نتیجه موجب وقوع طلاق شده است. در صورتی که اینگونه خانواده ها دارای فرزندانی نیز باشند، زمینه سرقت به صورت بالقوه در آنان فراهم است و در صورت بروز شرایط لازم، عمل سرقت از قوه به فعل تبدیل می شود و اینجا است که بچه های طلاق بعضا به سرقت روی می آورند.
گفتار سوم : رابطه سرقت و جعل
همان طور که در قسمت سرقت اسناد بیان شده در کتابهای مختلف اینگونه سرقتها اغلب با جعل همراه است. سرقت اسناد هویتی نظیر شناسنامه، گذرنامه و کارت شناسایی با توجه به انگیزه های استفاده از آن ها، همواره توأم با مخدوش کردن است، زیرا هدف از سرقت آن ها استفاده غیر مجاز است. به عنوان مثال، از شناسنامه سرقتی برای ازدواج مجدد فرار از خدمت یا صدور چک بلامحل و … استفاده میکنند، به الزام باید در نوشته ها یا ارقام آن ها تغییر و تبدیلی ایجاد نمایند. سارقان، وسایل نقلیه سرقتی را نیز چنانچه بخواهند به فروش برسانند، باید برای آن ها اسناد جعلی درست کنند یا با پلاک جعلی و تغییر در شماره موتور و شاسی آن را با قولنامه بفروشند.
گفتار چهارم : رابطه سرقت با ضرب و جرح و قتل:
ضرب المثلی است که میگوید «دزد از سایه خودش هم می ترسد». این در عمل و به تجربه نیز ثابت شده است. زیرا سارقان اولین هدفشان بردن مال مورد نظرشان، بدون هر گونه برخورد و درگیری است و به ندرت از درگیر شدن با افراد پرهیز میکنند. لذا این است که میگویند برای جلوگیری از وقوع خطری بزرگتر، همیشه در اماکن محصور شده، راه فرار برای سارق باز گذاشته شود، نه این که صاحب مال ببیند که مالش را به سرقت میبرند و او سکوت کند، خیر بلکه باید از درگیر شدن با سارق پرهیز نماید. مگر در مواردی که مطمئن است سارق، مسلح (به سلاح گرم و سرد) نیست و از پس او نیز بر میآید. لکن این امر برای سارقان مسلح و حرفه ای اینگونه نیست. آن ها میآیند تا در هر شرایطی سرقت را انجام دهند. لذا از مجروح کردن یا حتی قتل طرف مقابل خود، ابایی ندارند.
به طور کلی، جرمها و قتلهایی که توسط سارقان انجام می شود، دو گونه است:
دسته ای به صورت اتفاقی مرتکب ضرب و جرح یا قتل میشوند. بدین گونه که به عنوان مثال به قصد سرقت وارد منزل میگردند که صاحب آن در خواب به سر میبرد، لکن در اثر سروصدای سارق از خواب بیدار می شود و با داد و بیداد قصد دارد مانع از انجام سرقت گردد. در اینجا سارق برای فرار خود و جلوگیری از شناسایی یا دستگیری اقدام به وارد کردن چند ضربه چاقو، که به طور معمول برای ارعاب یا دفاع به همراه دارند، به طرف مقابل کرده که این امر گاه موجب قتل می شود. حتی به همراه داشتن سلاح نیز در وهله اول برای ایجاد رعب و وحشت در طرف مقابل و ممانعت کردن آنان از انجام هر عملی است، مگر این که ناخواسته و از روی اضطرار از آن استفاده نمایند.
دسته دوم، سارقانی هستند که برای اجرای مقاصد خود از قبل برنامه ریزی کرده، ابزار و وسایل مورد نیاز خود را تهیه، سپس اقدام به سرقت میکنند. چه بسا راننده های بیابانی یا مسافرکش های شهری با دام این گونه سارقان مواجه شده که سارقان برای سرقت وسیله نقلیه یا محموله آن اقدام به قتل رانندگان کردهاند اینگونه سارقان بسیار سنگدل بوده و عموماً دچار ناراحتیهای روحی ـ روانی هستند هفته ای نیست که در صفحه حوادث روزنامه ها از اینگونه سارقان و قتلهای آن ها مطالبی نباشد سرقت نیز با جرایم و انحراف های دیگری نظیر رابطه نامشروع، قمار و مشروب خواری نیز ارتباط دارد.
فصل دوم : علل و عوامل سرقت :
مبحث اول :علل وقوع سرقت بر اساس نوع آن:
علل وقوع سرقت بسته به نوع سرقت (سرقت منزل، سرقت خودرو ، سرقت داخل خودرو ، سرقت اماکن عمومی ، جیب بری وکیف زنی و…) متفاوت میباشد که به تفکیک با توجه به تحقیقات میدانی صورت گرفته می توان به شرح ذیل بیان داشت:
گفتار اول : علل وقوع سرقت منزل:
-
- خالی گذاشتن منزل به مدت طولانی، مخصوصاً در تعطیلات و مناسبات ملی و مذهبی؛
-
- عدم استفاده از وسایل بازدارنده از قبیل پشت پنجره فلزی و محافظ مطمئن ؛
-
- عدم تعویض قفلهای ساختمان در زمان جابجایی ونقل مکان ؛
-
- قرار دادن کلید منزل در دسترس افراد غیرمطمئن؛
-
- عدم استفاده از روشنایی کافی در سر درب منازل؛
-
- باز گذاشتن درب و پنجره مخصوصاً در فصل گرم سال؛
-
- راه دادن به متکدیان و خریداران وسایا مستعمل و نان خشک به منزل؛
-
- پهن کردن فرشها و پتونهای شسته شده روی دیوارها و پشت بام؛
-
- قرار دادن کلید منزل در محلهایی مانند زیر جاکفشی و سایر محلهای قابل دسترسی؛
-
- قرار دادن چهار پایه و نردبان و نظایر آن در کنار دیوارها؛
-
- نگهداری اشیاء قیمتی در منزل؛
- مطرح کردن میزان دارایی و اموال موجود در منزل نزد افراد بیگانه.
گفتار دوم : علل وقوع سرقت خودرو:
-
- روشن گذاردن خودرو هنگام ترک خودرو
-
- عدم توجه به قفل بودن خودرو هنگام ترک خودرو
-
- پارک خودرو در مکانهای دور از منظر عموم
-
- پایین بودن شیشه های خودرو در هنگام ترک خودرو
-
- عدم تحویل تمامی سوئیچهای خودرو از فروشنده در زمان خرید خودرو
-
- عدم استفاده از وسایل بازدارنده سرقت در خودرو از قبیل : دزد گیر، قفل فرمان و پدال
-
- سپردن سوئیچ به افراد نامطمئن مانند کارگران کارواش یا پارکینگها
- عدم استفاده از پارکینگ منزل مخصوصا در شب
گفتار سوم :علل وقوع سرقت داخل خودرو:
-
- پایین بودن شیشه های خودرو در هنگام ترک خودرو
-
- پارک خودرو در مکانهای دور از منظر عموم
-
- عدم استفاده از دزدگیر در خودرو
-
- عدم استفاده از پارکینگ منزل مخصوصا در شب
-
- گذاردن وسایل با ارزش داخل خودرو هنگام ترک خودرو
-
- گذاردن پنل ضبط خودرو داخل آن هنگام ترک خودرو
- گذاردن وسایل داخل صندوق عقب در منظر عموم
گفتار چهارم :علل وقوع سرقت اماکن عمومی :
-
- عدم استفاده از وسایل بازدارنده سرقت درمغازه ها و فروشگاه ها مانند: دوربین دار بسته و دزدگیر
-
- عدم استفاده از کرکره مغاز در زمان تعطیلی آن
-
- گذاردن اجناس مغازه در پیاده رو
- گذاردن اجناس با ارزش و وسوسه انگیز داخل ویترین مغازه هنگام تعطیلی
گفتار پنجم : علل وقوع سرقت جیب بری و کیف زنی :
-
- عدم احتیاط لازم در عبور از خیابان در هنگام حمل کیف
“