Sd = انحراف معیار و فاصله بالا یا حد بالا برابر است با:
که در آن میانگین کوتاهترین فاصله و Sd انحراف معیار آن میباشد. مناطقی که فواصل آنها مابین دو دامنه بحرانی واقع شده باشد، به عنوان فضاهای همگن مورد توافق قرار میگیرند و در یک گروه دستهبندی میشوند و مناطقی که فاصله هر یک از آنها بیش ازd2 بوده است، بیانگر این است که هیچ نوع تشابهی از لحاظ توسعه بین آنها نیست. پس تمام اتصالاتی که طول آنها بزرگتر از حد بالا هستند و . همچنین تمام اتصالاتی که طول آنها کوچکتر از حد پایین d1 هستند، را میتوان کنار گذاشت.
در این مرحله شهرستانهای همگن رتبه بندی میشوند و با فرض اینکه تمام شهرستانها همگن هستند ماتریس شاخص های استاندارد شده را در نظر میگیریم. در این ماتریس استاندارد ماکزیمم هر ستون j را در نظر میگیریم و نام آن را مقدار ایده ال گذاشته و با Z oj نشان میدهیم.
آنگاه طول بردار زیر را محاسبه میکنیم:
(۷-۳)
که با توجه به C io معلوم است که اگر شهرستانی پیشرفته باشد C io کوچک (یعنی فاصله ان از مقدار ایده ال کمتر) و هر اندازه بزرگتر باشد (یعنی فاصله ان از مقدار ایده ال بیشتر) شهرستان ضعیف تر است.
در این مرحله رتبه هر شهرستان مشخص می شود. با داشتن C io ها، و Scio را محاسبه کرده و حد بالای آن یعنی ضعیف ترین عملکرد را با Co نشان میدهیم. در این صورت خواهیم داشت:
(۸-۳)
که اگر درجه ضعف عملکرد شهرستان i را با f1 نشان دهیم در این صورت f1 به صورت زیر محاسبه خواهد شد:
(۹-۳)
که با کسر کردن f iاز عدد یک یعنی ۱- f iمیزان خوبی عملکرد شهرستان i ام به دست می آید. این شاخص بین صفر و یک بوده و هر قدر به یک نزدیکتر باشد، شهرستان مورد نظر توسعه یافتهتر و هر قدر به صفر نزدیکتر باشد، نشان دهنده توسعه نیافتگی آن شهرستان است.
۳-۵-۲٫ ویژگی های روش تاکسونومی
-
-
-
- این روش نیاز به آمارهای سری زمانی[۱۵] ندارد و با آمار مقطعی [۱۶] میتوان برای یک سال مناطق مختلف را رتبه بندی و سطحبندی کرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
-
-
-
- تاکسونومی برآیند شاخص ها را مورد محاسبه قرار میدهد. لذا رویکرد این روش، رویکردی چند بعدی است که با بهره گرفتن از آن میتوان مناطق مختلف را از ابعاد و زوایای مختلف مورد بررسی قرار داد..
-
- روش اجرای تاکسونومی به گونه ای است که میتوان از شناسه های خام بجای شاخص ها استفاده نمود زیرا طی فرایند محاسبات تاکسونومی داده ها استاندارد شده و سپس واحد اندازه گیری از فرایند محاسبات حذف می شود.
۳-۵-۳٫ محدودیت های روش تاکسونومی
در این روش وزن همه شاخص ها یکسان فرض می شود.
روش تاکسونومی عددی برای شاخص های کیفی مناسب نیست.
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل اطلاعات
۴-۱٫ مقدمه
پس از توضیح روش تحقیق، در این قسمت نتایج حاصل از استفاده از روش تاکسونومی عددی به منظورتعیین رتبه و سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان با تاکید بر تسهیلات بانکی کرمان درسال ۱۳۹۰ ، ارائه می شود. بنابراین درجه توسعه نیافتگی مناطق، و همچنین روند نابرابریهای منطقه ای در پایان این سال درجدولهای مربوط درج گردیده است.
۴-۲٫ تصریح مدل
با توجه به این که مساله اصلی برای برنامه ریزان منطقهای، رشد و توسعه مناطق میباشد و بررسی عدم توزیع متناسب امکانات دراستانها می تواند سیاست گذاران را در جهت تحقق اهداف یاری رساند شناخت روند نابرابریها درمناطق مختلف می تواند مفید و موثر واقع شود. در این تحقیق از ۱۸ شاخص کلی شامل مصرف آب شهری ،آموزش ، اصناف ، بانکداری، تامین اجتماعی ، مصرف برق، بهداشت و در مان، تقسیمات کشوری ،جمعیت، جنگلبانی ،منابع طبیعی، مراتع و مناطق حفاظت شده ، حمل و نقل ، رفاه، صنعت و معدن، مصرف فراورده های نفتی ، گاز و امکانات و تجهیزات مربوطه ، فرهنگ ، هنر و ورزش ، امور قضایی ،ارتباطات و امور مخابراتی و ارتباطات، کشاورزی و مسکن استفاده شده است که هرکدام از آنها نیز از زیر مجموعههایی تشکیل شده اند به گونه ای که تعداد متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق بالغ بر ۲۵۰ متغیر می باشد و برای تعیین سطح برخورداری و رتبه بندی شهرستانهای استان ابتدا سرانه آنها در هرکدام از متغیر ها به تفکیک هرشهرستان محاسبه ، و سپس به رتبه بندی پرداخته شده است.
جدول۴-۱٫ متغیرهای مربوط به شاخص مصرف آب شهری در استان کرمان
۱ | تعداد مشترکین خانگی |
۲ | تعداد مشترکین فضای سبز |
۳ | تعداد مشترکین تجاری |
۴ | تعداد مشترکین صنعتی |
۵ | کل فروش (هزار متر مکعب) |