این فصل به بیان مبانی نظری و پیشینه پژوهش اختصاص داشت. در این فصل، ابتدا به تبیین پیش بینی سود به تفصیل پرداخته و سپس موضوع هزینه سرمایه (شامل هزینه سرمایه سهام عادی، هزینه سرمایه سود انباشته، هزینه بدهی) شرح داده شد. سرانجام، پژوهشهای انجام شده در داخل و خارج از کشور در ارتباط با موضوع پژوهش، مورد بررسی قرار گرفت.
موضوع فصل بعد، تشریح روش اجرای پژوهش است. بدین ترتیب که، ابتدا به بیان روش پژوهش و گردآوری دادهها، سؤالها، فرضیهها، متغیرها و قلمرو پژوهش پرداخته میشود. سپس، جامعه و نمونه آماری، روش تجزیه و تحلیل داده ها و نحوه آزمون فرضیههای پژوهش تشریح میشود.
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱مقدمه
از دیر باز جوامع بشری جهت شناسایی وبهره گیری از امکانات طبیعی وبه کارگیری انها ناگزیر به استفاده از امار بوده اند.
امروزه علم امار در اکثر زمینه هامانند صنعت وبازرگانی واقتصادو پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد وکمتر رشته ای رامی توان یافت که بی نیازاز به کارگیری روش های امار به عنوان ابزار تصمیم گیری باشد بدون شک پیشرفت قابل توجهی که در علوم طی دو قرن اخیر به وجود امده است ناشی از به وجود امدن روش پژوهش واستفاده از شیوه های اماری بوده است (محمدی ۱۳۷۷وص۵۸)
پژوهش حاضر براساس مطالعات کتابخانه ای بوده واطلاعات لازم جهت انجام پژوهش بااستفاده از کتب نشریات مقالات گرداوری گردیده است
از انجایی که این موضوع تحقیق در ارتباط با شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد لذا به بررسی این شرکتها پرداخته ایم و برای به دست اوردن نتایج دقیق تر شرکتها را البته رابا گذاشتن چند محدودیت در نظر گرفتیم وشروع به جمع اوری اطلاعات جهت ازمون فرضیات پرداخته که با توجه به فرضیات مطرح شده بخشی ازاطلاعات از لوح فشرده ره اورد نوین وبخشی دیگر از صورتهای مالی مربوط به شرکتهای عضو جامعه در ارشیو بورس اوراق بهادار به دست امده است در این تحلیل درباره جامعه اماری نحوه جمع اوری اطلاعات نحوه محاسبه متغیرهای مورد مطالعه وروشهای اماری ازمون فرضیات توضیحاتی داده شده است
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شاید بهترین وقابل اتکا ترین شیوه برای اگاهی از وضعیت وشرایط مالی یک شرکت استفاده وتوجه به نسبت های مالی ان شرکت است .در واقع نسبتهای مالی ابزارمناسبی است که ناشی از اطلاعات ارائه شده درصورتهای مالی یک شرکت می باشد این نسبتها در محور کلی وضعیت مالی یک شرکت را از درون صورتهای مالی ان استخراج می کند پس به نظر می رسد بهترین ابزار برای بررسی این مورد که یک شرکت دراینده ورشکسته خواهد شد یا نه همین نسبتهای مالی است وجود ارتباط این نسبتها و ورشکستگی ومیزان تاثیر اینها درورشکستگی سوالات اساسی این تحقیق است دراین فصل روش جمع اوری داده ها وانجام تحقیق بیان ونسبتهای مالی استفاده شده در تحقیق توصیف می شود .
۳-۲روش تحقیق
تحقیقات را ازنظر هدف می توان به تحقیق بنیادی .کاربردی واقدام پژوهی طبقه بندی کرد .تحقیقات کاربردی نوعی از تحقیق برمبنای هدف هستند که با بهره گرفتن از زمینه وبستر شناختی ومعلوماتی که توسط تحقیقات بنیادی فراهم شده برای رفع نیازهای بشرمورد استفاده قرار می گیرد .تحقیقات بنیادی به تولید دانش جدیدی که از قبل وجود نداشته است می پردازند (شریفی ۱۳۸۹ص۱۶۲)روش تحقیق حاضر از این جهت که نتایج مورد انتظار ان رامی توان در فرایند ارتقا بینش سرمایه گذاران بالقوه به خدمت گرفت از نوع “کاربردی “می باشد.
روش شناسی تحقیق
۳-۲-۱نوع تحقیق
این تحقیق می کوشد تا با بهره گرفتن از داده های موجود ومحاسبه نسبتهای مالی وجود یا عدم وجود رابطه معنی داربین این نسبتها وورشکستگی شرکتها راازمون نماید .روش انجام این پژوهش روش توصیفی وتحلیلی است .علاوه براین روش گرداوری داده های این پژوهش روش کتابخانه ای است به طوری که داده های مورد نیاز با بهره گرفتن از کلیه اطلاعات موجود درمورد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۹الی ۱۳۹۱جمع اوری خواهد شد .
۳-۳پرسش تحقیق
همانگونه که در مقدمه این فصل بیان شد پرسش اصلی تحقیق این است که ایا بین صورت جریان وجوه نقد و ورشکستگی ارتباطی وجود دارد ؟در صورت وجود کدام یک از نسبتهای موجود درصورت جریان وجوه نقد برورشکستگی تاثیر قوی تر وتعیین کننده تر خواهد داشت .
۳-۴فرضیه های تحقیق
با توجه به این پرسش هفت فرضیه مطرح می گردد که به این شرح می باشد :
۱.نسبت گردش وجوه نقد عملیاتی به بدهی های جاری با ورشکستگی مالی رابطه معنی داری دارد
۲.نسبت پوشش جریان وجوه نقد با ورشکستگی مالی رابطه معنی داری دارد
۳.نسبت گردش وجوه نقد عملیاتی تقسیم برفروش با ورشکستگی مالی رابطه معنی داری دارد
۴.نسبت گردش وجوه نقد عملیاتی تقسیم بردارایی ها با ورشکستگی مالی رابطه معنی داری دارد
۵.نسبت کیفیت درامد با ورشکستگی مالی با رابطه معنی داری دارد
۶.نسبت سریع یا انی با ورشکستگی مالی رابطه معنی داری دارد.
۷.نسبت رشد فروش سه ساله با ورشکستگی مالی رابطه معنی داری دارد .
۳-۵جامعه ونمونه اماری
جامعه اماری این پژوهش شامل شرکتهای پذیرف
ته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ۳ساله ۱۳۸۹الی ۱۳۹۱می باشد .جامعه اماری به دو گروه شرکتهای ورشکسته وغیر ورشکسته تقسیم می شود .شرکتهای که مشمول ماده ۱۴۱قانون تجارت باشند به عنوان شرکتهای ورشکسته انتخاب شده اند .طبق ماده ۱۴۱قانون تجارت چنانچه میزان زیان انباشته شرکتی از نصف سرمایه اش بیشتر گردد این شرکت باید سرمایه خود راکاهش یا فعالیت خود رامتوقف سازد .باتوجه به جامعه اماری وقلمرو زمانی پژوهش واطلاعات جمع اوری شده تعداد ۵۳شرکت ورشکسته مشخص که به عنوان نمونه اماری جهت ازمون فرضیات انتخاب شدند با بهره گرفتن از روش انتخاب نمونه گیری تصادفی تعداد ۵۵ شرکت سالم نیز در این فاصله زمانی انتخاب گردیدند که بدین ترتیب نمونه تحت بررسی شامل ۱۰۸ شرکت انتخاب که از نظر سال مالی نیز باهم تطبیق داده شده اند.
تحقیق کل جامعه اماری را در نظر می گیرد .کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که دارای ویژگیهای زیر می باشد دراین پژوهش لحاظ می گردد.
۱-به لحاظ افزایش قابلیت مقایسه دوره مالی انها منتهی به اسفند ماه باشد
۲-داده های مورد نظر انها از طریق پایگاه های اطلاعاتی دردسترس باشد
۳-جزه شرکتهای سرمایه گذاری-هلدینگ وبانکها نباشند
انجام تحقیق به این صورت است که باتوجه به مشمولیت یا عدم مشمولیت ماده ۱۴۱قانون تجارت به دو دسته ورشکسته وغیرورشکسته تقسیم می شوند سپس اطلاعات انها جمع اوری ومورد بررسی قرار می گیرند. برای بررسی اثر نسبتهای مالی موجود درصورت جریان وجوه نقد برورشکستگی شرکتهای ورشکسته وغیر ورشکسته در هر سال به طور مجزا مقایسه وتحلیل می گردد این کار برای سالهای قبل از ورشکستگی نیز مانند سالهای ورشکستگی صورت می گیرد .
۳-۶شیوه جمع اوری اطلاعات
جمع اوری اطلاعات برای هر پژوهشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است اطلا عات مورد نیاز این تحقیق به روش کتابخانه ای وعمدتا از صورتهای مالی شرکتهای موجود در جامعه ذکر شده از لوح فشرده ره آورد نوین -سالنامه بورس اوراق بهادار –سایت مدیریت پژوهشی وتوسعه مطالعات اسلامی سازمان بورس اوراق بهادار تهران تهیه شده است .
۳-۷متغیرهای پژوهش